Agenda: beurzen en seminars

Nieuwsbrief

bt nieuwsbrief   Blijf op de hoogte van evenementen en gratis seminars en schrijf in voor de nieuwsbrief
 

Komende evenementen

event wots

WOTS

2-5 okt 2018
Utrecht
stand 07BV.B118
> gratis registreren (code: WOTS1188)

event aquanl

Aqua NL

19-21 ma 2019
Gorinchem
stand J103

 

Afgesloten evenementen

event seminars

Seminar Elektrochemie

di 10 apr 2018
Houten
> info

event aquanl

Aqua NL

13-15 ma 2018
Gorinchem

event seminars

Seminar Elektrochemie

do 9 nov 2017
Eemnes 

event aquatech

Aquatech

stand 02.129
31 okt - 3 nov 2017
Amsterdam

event seminars

Seminar Elektrochemie

donderdag 6 april 2017
Eemnes

event aquanl

Aqua NL

21-23 ma 2017
Gorinchem

event wots

WOTS

4-7 okt 2016
Utrecht

event seminars

Seminar Elektrochemie

3 nov 2016
Eemnes

 

events hanna instruments

Vacature Adviseur

Technisch Commercieel Adviseur regio Midden Nederland (m/v)

Vacature Adviseur

Hanna Instruments, met hoofdkantoor in de VS, is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van meet- en regelinstrumenten voor wateranalyses. De instrumenten worden gebruikt in tal van toepassingen: van afvalwateranalyses tot voedingsindustrie en van zwembad- tot spawateranalyses. Inmiddels is Hanna Instruments uitgegroeid tot een organisatie met 60 vestigingen in 30 landen en vier productie-eenheden wereldwijd. Vanuit het kantoor in Nieuwegein worden in Nederland vier regio’s bediend.

Om onze marktpositie binnen de Nederlandse markt verder uit te bouwen, zijn wij op zoek naar een gedreven:

Technisch Commercieel Adviseur regio Midden Nederland (m/v)

Vrijheid en werken in een dynamische omgeving

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het verkoopsucces van Hanna Instruments binnen de regio Midden Nederland. Je start met het volgen van producttrainingen en verdiept je in het grote scala aan oplossingen. Je leert door te doen, brengt veel nieuwe klantbezoeken en onderhoudt de contacten met de relaties binnen je regionale netwerk. Je gaat zelfstandig op pad, adviseert, onderhandelt met klanten en prospects, zorgt voor een goede opvolging van de offertes en een correcte afhandeling van de orders. Je krijgt coaching van en rapporteert rechtstreeks aan de Salesmanager.

Gevraagd

Je hebt een afgeronde HBO-opleiding met een chemisch technologische inslag. Je hebt lef, bent gedreven, flexibel, hebt gevoel voor commercie en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je kunt goed omgaan met een hoge mate van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Je bent woonachtig in het werkgebied.
Geboden: Een uitdagende en afwisselende functie voor een adviseur die diepgang zoekt en zijn of haar technische- en chemische kennis wil inzetten ten behoeve van een grote diversiteit aan klanten. Een informele en ondernemende bedrijfscultuur. Volop kansen om in marktaandeel groei te realiseren en de goede naamsbekendheid verder uit te bouwen. Een marktconform salaris, goede arbeidsvoorwaarden en een leaseauto.

Zet jij graag een éxtra stap om de concurrentie voor te blijven? Stuur dan je C.V. inclusief motivatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. t.a.v. dhr. J.W. Timmerman.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nieuwsbrief NL voorjaar 2018

 

Beste relatie,

De maand maart loopt langzamerhand ten einde, waarmee we het eerste kwartaal van 2018 alweer achter ons laten. Een mooi moment voor ons om u mee terug te nemen naar het jaar 1978 ... Het jaar waarin een Italiaanse man genaamd Oscar Nardo voor zichzelf begon en hiermee de oprichting van Hanna Instruments een feit was. Dit en nog veel meer vindt u terug in alweer een nieuwe editie van onze halfjaarlijkse nieuwsbrief.


Ik wens u dan ook veel leesplezier toe!thumb janwillemEen vriendelijke groet,
handtekening janwillem
Jan Willem Timmerman
sales manager 
Hanna Instruments b.v.

 

Hanna Instruments 40 jaar!

hanna usaMet gepaste trots kunnen wij u meedelen dat wij dit jaar precies 40 jaar bestaan! Onze geschiedenis begint in het jaar 1978 in het Italiaanse plaatsje Limena, waar oprichter Oscar Nardo samen met zijn vrouw Anna een sprong in het diepe wagen door zich samen te gaan storten op ontwikkeling, productie en verkoop van waterkwaliteit-gerelateerde analyseapparatuur. Eén van de eerste successen wereldwijd is de ontwikkeling in de jaren ’80 van de digitale pH-tester 'pHep' genaamd, wat staat voor ‘pH electronic paper’. De pHep maakte het mogelijk om snel, nauwkeurig en betaalbaar pH te bepalen, hetgeen een aanzienlijke vooruitgang betekende in vergelijking met het tot dan toe vrij gangbare lakmoespapier. Dit succes genereert naamsbekendheid en (financiële) middelen om de ontwikkeling en productie verder uit te breiden. Toen er in de jaren die volgden een ‘single parameter automatische titrator’ bestemd voor de voedingsindustrie op de markt werd gebracht, werden duizenden gebruikers in staat gesteld hun producten te verbeteren door het invoeren van interne kwaliteitsanalyses, wat tot dan toe veelal extern geschiedde. De naam Hanna Instruments was hiermee gevestigd. Vele successen volgden, waarbij de filosofie door de jaren heen altijd hetzelfde bleef: klanten wereldwijd voorzien van praktische en betaalbare analyseapparatuur.

Een sprong in de tijd naar 2018 geeft de volgende stand van zaken: oprichter Oscar Nardo is enkele jaren terug overleden. Vandaag de dag staat zijn zoon aan het roer van het (familie)bedrijf dat is gevestigd in Rhode Island, VS. Alle activiteiten geschieden in eigen beheer. Er is een eigen ontwikkelingsafdeling, er zijn 4 eigen productielocaties en de teller van het aantal verkoopkantoren wereldwijd staat inmiddels op 60, verdeeld over 40 landen. Het totale assortiment beslaat op dit moment zo’n 3000 artikelen welke hun weg vinden in de procesindustrie, de laboratoriummarkt en de agricultuur. De Nederlandse markt wordt bediend vanuit het verkoopkantoor te Nieuwegein (UT).

Er is veel bereikt de afgelopen 40 jaar en ook veel veranderd. Van een kleine lokale speler zijn we binnen ons vakgebied uitgegroeid tot een marktleider van wereldformaat. Door de hoge dichtheid aan verkoopkantoren zijn wij een flexibele organisatie welke in staat is adequaat te reageren. Ons doel is om voor u een betrouwbare leverancier te zijn van analyseapparatuur en dit zal ons doel blijven, ook in de jaren die voor ons liggen!

 

Hanna Instruments webshop

webshop

De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met de ontwikkeling van onze webshop. Deze webshop zal het voor u nog makkelijker maken om uw Hanna Instruments-producten aan te schaffen. Nadere informatie volgt, dus houdt u onze nieuwsbrieven in de gaten!

 

Seminar Elektrochemie 10 april: schrijf snel in!

kolom seminarsOp dinsdag 10 april zal naar goede gewoonte de halfjaarlijkse seminar Elektrochemie worden gehouden. Als locatie is ditmaal gekozen voor het centraal gelegen Hotel van der Valk te Houten. Wilt u uw kennis uitbreiden op het gebied van (basis)elektrochemie? Schrijft u zich dan snel in voor de laatste beschikbare plaatsen!

 

Hoe belangrijk is temperatuur voor u?

HI93501 no probe 2100x2100 300 RGBTemperatuur is een zeer belangrijke factor in heel veel verschillende processen. Het is niet voor niets de meest gemeten parameter wereldwijd. Bij u thuis kunt u m.b.t. deze parameter denken aan bv. de koelkast, de waterkoker, de verwarming en de wasmachine. Maar ook in de natuur, de industrie of in de voedingssector is temperatuur een doorslaggevende parameter. Deze heeft een grote rol in de houdbaarheid van (verse) producten. Een te lage of te hoge temperatuur kan invloed hebben op de kwaliteit. Bij het verwerken van voedsel heeft temperatuur immers een invloed op de smaak, kleur, versheid en/of gaarheid van het product. Hierbij kan een verkeerde bereidingstemperatuur zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. 

Om u in staat te stellen betrouwbare temperatuurmetingen uit te voeren heeft Hanna Instruments onlangs een nieuwe reeks thermometers ontworpen voor de voedingssector. Deze zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten: K-type, T-type en thermistor. De eigenschappen van deze thermometers zijn als volgt:

 • één bedieningsknop
 • CAL-checkfunctie en stabiliteitsindicator
 • wit van kleur, ideaal voor de voedingssector
 • snel en nauwkeurig
 • waterbestendig
 • roestvrijstalen voeler
 • conform EN13485/ISO22000/HACCP

Denkt u dat deze thermometer geschikt is voor uw toepassing in de keuken, productie, transport, catering, horeca, supermarkt … neem dan vooral contact op met Hanna Instruments voor vrijblijvende informatie. Uiteraard kan Hanna Instrument ook voorzien in thermometers, thermokoppels en dataloggers ten behoeve van overige sectoren en toepassingen.

 

Over de vloer bij ... Helicon Opleidingen

Onze instrumenten zijn in diverse vakgebieden en segmenten in gebruik. Óók binnen het onderwijs, waar studenten al jong wordt geleerd met nauwkeurige analyseapparatuur om te kunnen gaan. Door de welwillende medewerking van Erik Held (Docent Vakgroep Voeding en Biobased Technieken) en zijn studenten van Helicon Opleidingen, is speciaal voor deze rubriek onderstaand interview tot stand gekomen.

Erik Held: "Tijdens de opleiding 'Voeding en Kwaliteit' worden onze studenten de basisbeginselen van scheikundige bepalingen veelal aangeleerd d.m.v. handmatige bepalingen. Tijdens hun stage maken zij echter steeds meer kennis met geautomatiseerde technieken en worden handmatige bepalingen steeds minder uitgevoerd. Daarom laten wij de leerlingen op school ook met deze apparatuur werken. Bij het uitwerken van hun verdiepingsopdracht hebben de leerlingen veel gebruik gemaakt van de automatische titrator van Hanna Instruments. Goed om te vernemen dat de contacten met dit bedrijf goed zijn en dat ook leerlingen met hun vragen bij hen terecht kunnen. Aan het eind van deze driejarige MBO-4-opleiding zijn deze laboranten prima werknemers, die de noodzakelijke tests en controles kunnen uitvoeren in het laboratorium én op de werkvloer, om de voedselkwaliteit én -veiligheid te waarborgen. Enkele derdejaarsstudenten hebben als eindopdracht zelfstandig onderzoek gedaan naar en tests uitgevoerd met twee automatische titratiesystemen van Hanna Instruments.
getuigenis helicon

Onderzoeken door hen uitgevoerd zijn o.a.:

 • reducerende suikers in honing
 • zoutgehalte in instant noedels
 • (verloop van) sulfietgehalte in witte wijn
 • nitraatgehalte in verse bladspinazie
 • gehalte aan vitamine C in sinaasappelsap
 • zoutgehalte in Heinz ketchup (ook de light-variant)

Wout Kooijman is ons aanspreekpunt en hij vroeg mij of mijn leerlingen hun ervaringen met de titrator zouden willen opschrijven. Daarom hieronder enkele reacties van mijn studenten."

Voor welke toepassingen gebruik je de automatische titrator?
Anna: "Wij hebben de automatische titrator voor het eerst gebruikt dit jaar. Als eindejaarsstudenten moesten we een eigen onderzoek gaan uitvoeren. Deze onderzoeken kwamen uit het handboek van Hanna Instruments. Wij hebben de titrator gebruikt, omdat we een onderzoek hebben moeten uitvoeren met een neerslagreactie. Deze is niet met het blote oog te zien, waardoor we geen gebruik konden maken van de handmatige buret."

Pim: "De automatische titrator kan voor de volgende aangelegenheden gebruikt worden:
1. Wanneer er geen of moeilijk een kleuromslag te zien is.
2. Voor redox-titraties. De overgang van elektronen wordt m.b.v. een elektrode nauwkeurig waargenomen en vastgelegd."

Welke mogelijkheden heeft dit apparaat?
Pinar en Jessie: "Dingen die je kunt instellen: roersnelheid, maximaal titrantvolume, hoeveelheid titrant die het apparaat toevoegt (dynamisch of vaste hoeveelheid vooraf), instelling van de formule, instelling van soort elektrode en nog vele andere instellingen, die ik momenteel niet kan bedenken."
Mark: “Redox-titraties, directe (zuur/base-)titraties, terug-titraties.”

Zijn er verschillen die je hebt opgemerkt ten opzichte van een manuele titratie?

Anna: “De titrator is veel makkelijker dan de buret. Je bent wel meer tijd kwijt aan voorbereidingen, omdat je bijvoorbeeld de hele methode nog in de titrator moet zetten. Maar zodra je dat hebt gedaan, kun je de keren daarop wel snel aan de slag. Ik vind de titrator fijn, omdat hij het omslagpunt meet’’.
Pim: “Met de buret reageer je op de kleuromslag. Deze is niet bij alle vloeistoffen even duidelijk. De elektrode vangt dit probleem op”.

Hoe zijn jullie ervaringen in het gebruik, de nauwkeurigheid en de programmering van deze titrator?
Mark: “Wat ik erg goed vind, is dat er een werkvoorschrift per bepaling aanwezig is. Door het werkvoorschrift te volgen kunnen de instellingen juist ingesteld worden.
Nynke: “De ervaring is goed. Er wordt duidelijk aangegeven in een methode van Hanna Instruments wat er precies ingevoerd moet worden in de titrator. De titrator is gebruiksvriendelijk en je hebt snel door hoe het apparaat werkt."

Denk je dat dit soort meetapparatuur onmisbaar is in de hedendaagse voedingssector?
Anna: “Ik denk zeker dat dit soort meetapparatuur onmisbaar aan het worden is binnen de voedingssector. Tegenwoordig moet alles veel sneller, waardoor er steeds minder tijd is voor handmatige bepalingen’’.
Pinar en Jessie: “Ja, ik denk dat het zeer belangrijk is dat elk laboratorium van voedingsmiddelenbedrijven beschikt over een automatische titrator. Het is sneller, veiliger en je hebt een nauwkeuriger resultaat”.
Mark: “De titrator is onmisbaar in de voedingssector, omdat er veel methodes toegepast kunnen worden om te bepalen of het product voldoet aan de norm. In mijn stageperiode ben ik dit ook tegengekomen."
Nynke: “Voor de analyse die wij hebben uitgevoerd heb je zeker weten een automatische titrator nodig. Het kan niet uitgevoerd worden op een normale buret namelijk. Verder denk ik dat het sowieso een stuk handiger is om een automatische titrator te gebruiken bij de meeste bepalingen. Het is een stuk nauwkeuriger en ook sneller in de meeste gevallen”.

Tot zover een greep uit de ervaringen van deze studenten. We hopen u met dit verslag een beeld te hebben mogen geven van enkele van de vele mogelijkheden van onze titratiesystemen. Mocht u zelf overwegen uw handmatige titraties te gaan automatiseren of op het punt staan uw huidige systeem te gaan vervangen, dan denken we hierin graag met u mee!

 

Nieuwe spectrofotometer: HI801 Iris

HI801Hanna Instrument heeft onlangs haar eerste VIS-spectrofotometer geïntroduceerd. In tegenstelling tot onze standaard fotometers, is het met de Iris mogelijk om op elke golflengte in het visuele gebied te meten. Zo beschikt de Iris over alle beschikbare Hanna Instruments-methodes, maar kunnen er ook manueel 100 methodes aan toegevoegd worden.

Enkele aspecten onderscheiden de Iris van andere fotometers:

 • het zelf kunnen vervangen van de wolfraam-halogeen lamp
 • beam-splitter met referentiedetector, om eventuele drift weg te filteren
 • geen opwarmtijd nodig van de lamp
 • ingebouwde oplaadbare accu voor draadloos gebruik en als back-up

Om de Iris te gebruiken met verschillende cuvetten, wordt deze standaard geleverd met verschillende cuvethouders: 13 mm, 16 mm, 22 mm en de vierkante cuvetten.
Er kunnen tot 10.000 metingen opgeslagen worden, welke heel eenvoudig via kabel of USB-stick naar elke computer kunnen worden getransporteerd (zowel in csv als in pdf).
Bent u benieuwd of de Iris ook voor uw toepassing geschikt is of wenst u meer informatie over de nieuwe spectrofotometer te ontvangen? Neem dan snel contact met ons op.

 

Vakbeurs Aqua Nederland

aquatechVan 13 t/m 15 maart heeft de vakbeurs Aqua Nederland plaatsgevonden. Traditiegetrouw nam ook Hanna Instruments hierbij deel als exposant. Het bleek een goede beurs waarin we vele bekende en onbekende contacten op de stand mochten verwelkomen. Graag ook brengen we u via deze weg alvast op de hoogte van de volgende beurs: World of Technology & Science (WoTS) welke plaatsvindt van 2 t/m 5 oktober 2018 in de Jaarbeurs te Utrecht.

 

Graag stel ik mij aan u voor

thumb woutMijn naam is Wout Kooijman (51), geboren en getogen in de Lichtstad, getrouwd en vader van drie zoons. Na mijn studie Klinische Chemie in Eindhoven heb ik eerst een klein jaar in het bedrijfsleven gewerkt als kwaliteitsinspecteur en vervolgens acht jaar als medisch analist in een ziekenhuislaboratorium in Utrecht. Daarna ben ik zo’n elf jaar voor een dealer van laboratoriumapparatuur als service engineer in de Benelux actief geweest. Met ons gezin hebben we daarna bijna vijf jaar in de Oostkaap van Zuid-Afrika gewoond, waar ik en mijn vrouw als vrijwilliger werkzaam waren in een community-project binnen de sloppenwijken. Eind 2012 zijn we teruggekeerd naar Nederland en hebben ons gesetteld in het historische stadje Culemborg.

Inmiddels werk ik alweer iets meer dan vijf jaar met plezier voor het Italiaanse familiebedrijf Hanna Instruments als commercieel technisch adviseur in regio Zuidoost. Mocht u in mijn regio werkzaam zijn, dan kom ik graag een keer bij u over de vloer om nader kennis te maken en om samen met u te kijken, op welke manier wij voor uw bedrijf iets zouden kunnen betekenen.

Een vriendelijke groet,
Wout Kooijman

 

Nieuw! HI83305 & DEHA

HI83305 Upper angle 720x720 72 RGBSpeciaal voor de ketel- en koelwatertoepassing heeft Hanna Instruments een nieuw meetinstrument aan haar assortiment toegevoegd, de HI83305 multiparameter fotometer.
Deze stelt u in staat om de meest voorkomende parameters die binnen dit vakgebied van belang zijn, nauwkeurig en eenvoudig te bepalen. Nieuw binnen de uitgebreide lijst aan parameters is de bepaling van zuurstofbinders (DEHA)!

 

Nieuwsbrief najaar 2017

Nieuwsbrief najaar 2017

 

Geachte relatie,

Graag heet ik u welkom in alweer een nieuwe editie van onze tweejaarlijkse nieuwsbrief.

Met de zomer ver(s) in ons geheugen, maken we zo langzaamaan weer stappen richting het einde van het jaar. Ook dit laatste kwartaal van 2017 brengt de nodige activiteiten met zich mee. Hierbij kunt u o.a. denken aan onze seminar Elektrochemie op 9 november in ‘hotel de Witte Bergen’ en aan Aquatech, een toonaangevende beurs voor de watertechnologiebranche, welke plaats vindt van 31 oktober t/m 3 november in de RAI te Amsterdam. Het behoeft geen verder betoog dat u in geval van beide activiteiten van harte bent uitgenodigd!

Nieuwe ontwikkelingen

Wat wellicht nog niet bij een ieder van u bekend is, is dat Hanna Instruments niet alleen apparatuur voor waterkwaliteitsanalyses ontwikkelt en produceert. Er is namelijk een tweede tak van sport: thermometrie. Dit vertaalt zich in een uitgebreid assortiment aan draagbare temperatuurmeters en temperatuurdataloggers. Om u een beter beeld te geven brengen we graag onze nieuwe HI93-serie thermometers onder uw aandacht welke we eerder deze maand hebben gelanceerd.

Over de vloer bij ...

Het mooie aan ons vak is de verscheidenheid aan applicaties waarbinnen onze producten worden toegepast. Een treffend voorbeeld hiervan is de wereld van de bierbrouwerijen. Had je in vroegere jaren enkel de grote bekende namen die de dienst uitmaakten, tegenwoordig ontstaan er steeds meer micro-brouwerijen die zich, al dan niet lokaal, weten te profileren middels onmiskenbaar vakmanschap. In ons item ‘Over de vloer bij ...’ zijn we op bezoek bij een brouwerij die nog geen 20 jaar geleden klein begon, maar inmiddels is uitgegroeid tot een landelijk begrip. Collega Maarten Potters, die zich aan u voorstelt, pakte de boot en doet verslag. 

Een tijd van komen, een tijd van gaan

Elke meetinstrument, hoe goed en onmisbaar ook, zal op een bepaald moment vervangen moeten worden. Een beperking qua mogelijkheden of gebrekkige kwaliteit kunnen hieraan ten grondslag liggen. Mocht u op het punt staan te gaan vernieuwen dan kunnen wij u mogelijk een interessant voorstel doen. 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben aan de hand van deze nieuwsbrief, of wilt u vrijblijvend eens een gesprek aangaan met ons, neemt u dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee en beseffen daarnaast dat úw input onmisbaar is om onze producten optimaal te laten aansluiten bij de wensen en eisen van u als gebruiker.

Met bovenstaande als uitgangspunt hoop ik dat onze wegen zich in de toekomst (wederom) zullen kruisen.


thumb janwillemEen vriendelijke groet,
handtekening janwillem
Jan Willem Timmerman
sales manager
Hanna Instruments b.v.


Seminar Elektrochemie

seminars

Twee maal per jaar organiseren wij de seminar Elektrochemie. Deze seminars zijn een uitgelezen gelegenheid om uw kennis uit te breiden. Naast theoretische achtergronden (over bijv. pH, geleidbaarheid, opgelost zuurstof of troebelheid) krijgt u van ons praktische tips die u zonder twijfel van nut kunnen zijn tijdens uw werkzaamheden.

Graag nodigen wij u uit op donderdagmiddag 9 november in Eemnes.

bt inschrijvenInfo en inschrijven


Beurzen

aquatech

Sinds jaar en dag is Hanna Instruments vertegenwoordigd op de meest vooraanstaande beurzen die ons land binnen ons vakgebied kent.

Van 31 oktober tot en met 3 november heten wij u welkom op onze stand 02.129 op Aquatech in Amsterdam. Tijdens deze beurs ontmoeten we u graag om kennis te maken of bij te praten. U bent van harte welkom!
'Over de vloer bij' ... Texelse Bierbrouwerij

 

texel

In de rubriek 'Over de vloer bij ...' laten wij u kennis maken met één van onze tevreden klanten. Deze keer is dat de Texelse Bierbrouwerij uit Oudeschild op Texel.

Microbrouwerij met ambitie

Het begon eind jaren negentig met een kleine microbrouwerij aan huis. Sinds 1999 worden daar de eerste speciaalbieren gebrouwen en sinds 2004 heet het de Texelse bierbrouwerij. Sindsdien groeit de brouwerij gestaag door waardoor ze langzaamaan uit haar jasje groeit en de huidige locatie niet meer kan volstaan. In de (nabije) toekomst zal dan ook in een grotere, nog te bouwen, brouwerij het bier gebrouwen gaan worden.

De Texelse Bierbrouwerij brouwt elf biersoorten, in totaal zo’n 30.000 hectoliter per jaar. Het meest succesvolle bier hiervan is de Texels Skuumkoppe, een variant op donker witbier. Door onder andere grondstoffen van lokale afkomst heeft het bier zijn Texelse karakter.

Betrouwbaar en nauwkeurig meten

Bij de Texelse Bierbrouwerij streeft men de hoogst haalbare kwaliteit na. Helen Isherwood is hier technoloog en gebruikt haar kennis en jarenlange ervaring in de brouwindustrie om de kwaliteit in het proces te waarborgen. Helen: “Belangrijk is dat er betrouwbaar en nauwkeurig gemeten kan worden, zodat de bierbrouwer indien nodig tijdig het proces kan bijsturen.” De kwaliteit van het bier binnen de brouwerij wordt dagelijks gecontroleerd met onder andere meetinstrumenten van Hanna Instruments. pH is hierin een belangrijke parameter om de kwaliteit van het eindproduct te kunnen waarborgen. 

Bij de brouwerij wordt de pH gemeten in de verschillende stappen binnen het proces. De metingen worden voornamelijk uitgevoerd door de bierbrouwers zelf en daarnaast wordt het eindproduct door de kwaliteitsafdeling gecontroleerd. Op het laboratorium van de kwaliteitsafdeling staat een HI5522, een gecombineerde tafelmodel pH- en geleidbaarheidsmeter. Hiermee kan gelijktijdig de pH, de geleidbaarheid én de temperatuur gemeten worden en worden weergegeven. Helen is zeer tevreden met dit meetinstrument. "De HI5522 is betrouwbaar, snel, nauwkeurig en robuust. Ik heb vertrouwen in de meter en onze bierbrouwers maken er daarom veel gebruik van. Hij is eenvoudig in gebruik, onderhoudsvriendelijk en het touchpad werkt erg fijn."

Skuumkoppe: een troebel biertje

Door gedurende het gehele productieproces de verschillende parameters te volgen, kan er indien nodig (tijdig) worden bijgestuurd. Hierdoor wordt de kwaliteit gewaarborgd en voorkomt dit onnodige kosten.

Naast het bepalen van de pH is in bepaalde gevallen ook de troebelheidsmeting een belangrijke analyse. Hiermee wordt de consistentie van de troebelheid van het eindproduct gewaarborgd. Bij de Texelse brouwerij gebruikt men hiervoor onze HI88713 benchtop troebelheidsmeter. Reden hiervoor is dat Skuumkoppe, het donkere witbier, troebel moet zijn. De HI88713 kan de gemeten waarden onder andere weergeven in de eenheid EBC, de speciaal voor de brouwerijsector ontwikkelde European Brewery Convention.

Foto: Texelse brouwer met draagbare pH-meter HI99151.

Wilt u meer weten over de Texelse Bierbrouwerij? Ga dan naar www.texelsebierbrouwerij.nl. Heeft u aan de hand van dit artikel vragen, of wilt u weten wat Hanna Instruments voor uw onderneming kan betekenen? Ga dan naar www.hannainstruments.nl. Heeft u ook een bijzondere toepassing geschikt voor deze rubriek? Laat het ons dan weten!

Graag stel ik mij aan u voor

maartenGeachte lezer,


Aan hen die mij nog niet kennen, stel ik mij via deze weg graag even voor.

Mijn naam is Maarten Potters, ik ben 28 jaar en woon in Twello in de provincie Gelderland. Sinds begin dit jaar werk ik voor de firma Hanna Instruments en ben ik actief in de regio midden-Nederland. Ik heb Crime Science gestudeerd aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Crime Science is een onderdeel van chemie, waarbij binnen mijn studie de focus lag op forensisch onderzoek. Om mijn studie (gedeeltelijk) te kunnen bekostigen werkte ik destijds voor een bedrijf dat actief is in de groente- en fruitbranche. Mijn taken hier waren zeer uitlopend en ik heb binnen deze organisatie veel afdelingen mogen doorlopen. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan in o.a. productie, sales en kwaliteitswaarborging.

In het laatste jaar van mijn studie ben ik werkzaam geweest in de bouwsector. Ondanks dat ik met plezier naar mijn werk ging, wist ik wel dat hier niet mijn roeping lag. Op een zeker moment trof ik mijn oud-studiegenoot (en inmiddels collega) Remco van Eijck. Hij gaf mij de tip eens te gaan praten met de mensen van Hanna Instruments, aangezien ook hijzelf hier met veel plezier werkzaam bleek te zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Vanwege o.a. mijn chemische achtergrond waren ze bereid me een baan aan te bieden als technisch commercieel adviseur in de regio midden-Nederland en deze kans heb ik met twee handen aangegrepen.

De eerste tien maanden zitten er inmiddels op. Ik heb het enorm naar mijn zin binnen mijn nieuwe werkomgeving en met mijn nieuwe collega’s. Doordat ik vier dagen per week op pad ben, heb ik inmiddels een vrij goed beeld met betrekking tot de grote variatie aan toepassingen enerzijds en ons brede assortiment aan meetinstrumenten anderzijds. Praktisch overal waar ik kom speelt waterkwaliteit een rol.

Daar waar ik kom wil ik graag weten wat u doet, waarom u dit doet. Waarom moet er gemeten worden en wat moet er gemeten worden. Met deze informatie als basis is het mijn doel u meetinstrumenten te leveren die tegemoet komen aan uw wensen en eisen en daarnaast natuurlijk geschikt zijn voor uw toepassing.

Wellicht dat we elkaar binnenkort eens ontmoeten? Graag tot ziens!


Met vriendelijke groet,
Maarten Potters


De HI9819x-reeks: professionele waterbestendige meters

De meetinstrumenten uit de HI9819x-serie kunnen qua mogelijkheden gezien worden als laboratoriumapparatuur in een draagbare behuizing. Hierdoor behoren ze tot de meest veelzijdige meetinstrumenten binnen het segment. Alle meters uit deze serie worden geleverd in een robuuste draagkoffer. De HI9819x-serie wordt gekenmerkt door:

 • robuuste uitvoering
 • eenvoudig bedieningsmenu
 • data-opslagfunctie
 • onderdompelbare sonde (afhankelijk van de uitvoering)

De meters zijn verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen:

hi98190  

HI98190

 

pH/redox/°C

hi98191  

HI98191

 

pH/redox/ISE/°C

hi98192  

HI98192

 

geleidbaarheid/°C

hi98193  

HI98193

 

opgelost zuurstof/°C

hi98195  

HI98195

 

pH/redox/geleidbaarheid/°C met onderdompelbare sonde

hi98196  

HI98196

 

pH/redox/opgelost zuurstof/°C met onderdompelbare sonde

hi98197  

HI98197

 

geleidbaarheid voor (ultra)puur water


ACTIE: een tijd van komen, een tijd van gaan

Voor hen die overwegen een nieuw meetinstrument aan te gaan schaffen hebben we goed nieuws. Uw oude apparatuur is geld waard!

Plaatst u in de periode van 30 oktober t/m 17 november 2017 de bestelling van een nieuwe pH-, geleidbaarheid-, of opgelost zuurstofmeter, dan krijgt u bij inruil van uw oude apparaat het bijhorende kalibratie- en onderhoudsvloeistoffenpakket cadeau! Interesse? Informeer dan snel naar de voorwaarden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Automatische titrator

HI902Hanna Instruments is al vele jaren actief binnen de watersector. U kunt ons vinden bij afvalwaterzuiveringen, in de voedingsindustrie, op universiteiten, etc. Een methode waarvan veel gebruik wordt gemaakt is titratie. Titraties worden in bepaalde gevallen handmatig uitgevoerd. Steeds vaker echter wordt ervoor gekozen om, met het oog op betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en efficiëntie, over te stappen op een automatische titrator. Een automatische titrator maakt het mogelijk om sneller, nauwkeuriger en eenvoudiger te titreren.

Ook Hanna Instruments heeft haar eigen HI902 automatische titrator-lijn. Indien gewenst is deze HI902 titrator uit te breiden met een speciaal voor dit systeem ontwikkelde autosampler. Deze maakt het mogelijk meerdere aaneengesloten analyses te laten plaatsvinden zonder tussenkomst van de gebruiker.

Enkele bekende titratiemethoden zijn:

 • zuurconcentratie (aciditeit) in de fruitsappenindustrie
 • zoutgehalte van zowel vloeibare- als vaste voedingswaren
 • alkaliniteit in water
 • etc.

Bent u benieuwd of ook in uw geval de aanschaf van een automatische titrator rendabel kan zijn? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We komen graag bij u langs om u op de hoogte te brengen van de mogelijkheden en de hiermee gepaard gaande kosten. Ook behoort het geven van een demonstratie bij u op locatie tot de mogelijkheden. Interesse? We horen graag van u!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


[12 3 4  >>