Nieuwsbrief NL voorjaar 2018

 

Beste relatie,

De maand maart loopt langzamerhand ten einde, waarmee we het eerste kwartaal van 2018 alweer achter ons laten. Een mooi moment voor ons om u mee terug te nemen naar het jaar 1978 ... Het jaar waarin een Italiaanse man genaamd Oscar Nardo voor zichzelf begon en hiermee de oprichting van Hanna Instruments een feit was. Dit en nog veel meer vindt u terug in alweer een nieuwe editie van onze halfjaarlijkse nieuwsbrief.


Ik wens u dan ook veel leesplezier toe!thumb janwillemEen vriendelijke groet,
handtekening janwillem
Jan Willem Timmerman
sales manager 
Hanna Instruments b.v.

 

Hanna Instruments 40 jaar!

hanna usaMet gepaste trots kunnen wij u meedelen dat wij dit jaar precies 40 jaar bestaan! Onze geschiedenis begint in het jaar 1978 in het Italiaanse plaatsje Limena, waar oprichter Oscar Nardo samen met zijn vrouw Anna een sprong in het diepe wagen door zich samen te gaan storten op ontwikkeling, productie en verkoop van waterkwaliteit-gerelateerde analyseapparatuur. Eén van de eerste successen wereldwijd is de ontwikkeling in de jaren ’80 van de digitale pH-tester 'pHep' genaamd, wat staat voor ‘pH electronic paper’. De pHep maakte het mogelijk om snel, nauwkeurig en betaalbaar pH te bepalen, hetgeen een aanzienlijke vooruitgang betekende in vergelijking met het tot dan toe vrij gangbare lakmoespapier. Dit succes genereert naamsbekendheid en (financiële) middelen om de ontwikkeling en productie verder uit te breiden. Toen er in de jaren die volgden een ‘single parameter automatische titrator’ bestemd voor de voedingsindustrie op de markt werd gebracht, werden duizenden gebruikers in staat gesteld hun producten te verbeteren door het invoeren van interne kwaliteitsanalyses, wat tot dan toe veelal extern geschiedde. De naam Hanna Instruments was hiermee gevestigd. Vele successen volgden, waarbij de filosofie door de jaren heen altijd hetzelfde bleef: klanten wereldwijd voorzien van praktische en betaalbare analyseapparatuur.

Een sprong in de tijd naar 2018 geeft de volgende stand van zaken: oprichter Oscar Nardo is enkele jaren terug overleden. Vandaag de dag staat zijn zoon aan het roer van het (familie)bedrijf dat is gevestigd in Rhode Island, VS. Alle activiteiten geschieden in eigen beheer. Er is een eigen ontwikkelingsafdeling, er zijn 4 eigen productielocaties en de teller van het aantal verkoopkantoren wereldwijd staat inmiddels op 60, verdeeld over 40 landen. Het totale assortiment beslaat op dit moment zo’n 3000 artikelen welke hun weg vinden in de procesindustrie, de laboratoriummarkt en de agricultuur. De Nederlandse markt wordt bediend vanuit het verkoopkantoor te Nieuwegein (UT).

Er is veel bereikt de afgelopen 40 jaar en ook veel veranderd. Van een kleine lokale speler zijn we binnen ons vakgebied uitgegroeid tot een marktleider van wereldformaat. Door de hoge dichtheid aan verkoopkantoren zijn wij een flexibele organisatie welke in staat is adequaat te reageren. Ons doel is om voor u een betrouwbare leverancier te zijn van analyseapparatuur en dit zal ons doel blijven, ook in de jaren die voor ons liggen!

 

Hanna Instruments webshop

webshop

De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met de ontwikkeling van onze webshop. Deze webshop zal het voor u nog makkelijker maken om uw Hanna Instruments-producten aan te schaffen. Nadere informatie volgt, dus houdt u onze nieuwsbrieven in de gaten!

 

Seminar Elektrochemie 10 april: schrijf snel in!

kolom seminarsOp dinsdag 10 april zal naar goede gewoonte de halfjaarlijkse seminar Elektrochemie worden gehouden. Als locatie is ditmaal gekozen voor het centraal gelegen Hotel van der Valk te Houten. Wilt u uw kennis uitbreiden op het gebied van (basis)elektrochemie? Schrijft u zich dan snel in voor de laatste beschikbare plaatsen!

 

Hoe belangrijk is temperatuur voor u?

HI93501 no probe 2100x2100 300 RGBTemperatuur is een zeer belangrijke factor in heel veel verschillende processen. Het is niet voor niets de meest gemeten parameter wereldwijd. Bij u thuis kunt u m.b.t. deze parameter denken aan bv. de koelkast, de waterkoker, de verwarming en de wasmachine. Maar ook in de natuur, de industrie of in de voedingssector is temperatuur een doorslaggevende parameter. Deze heeft een grote rol in de houdbaarheid van (verse) producten. Een te lage of te hoge temperatuur kan invloed hebben op de kwaliteit. Bij het verwerken van voedsel heeft temperatuur immers een invloed op de smaak, kleur, versheid en/of gaarheid van het product. Hierbij kan een verkeerde bereidingstemperatuur zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. 

Om u in staat te stellen betrouwbare temperatuurmetingen uit te voeren heeft Hanna Instruments onlangs een nieuwe reeks thermometers ontworpen voor de voedingssector. Deze zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten: K-type, T-type en thermistor. De eigenschappen van deze thermometers zijn als volgt:

 • één bedieningsknop
 • CAL-checkfunctie en stabiliteitsindicator
 • wit van kleur, ideaal voor de voedingssector
 • snel en nauwkeurig
 • waterbestendig
 • roestvrijstalen voeler
 • conform EN13485/ISO22000/HACCP

Denkt u dat deze thermometer geschikt is voor uw toepassing in de keuken, productie, transport, catering, horeca, supermarkt … neem dan vooral contact op met Hanna Instruments voor vrijblijvende informatie. Uiteraard kan Hanna Instrument ook voorzien in thermometers, thermokoppels en dataloggers ten behoeve van overige sectoren en toepassingen.

 

Over de vloer bij ... Helicon Opleidingen

Onze instrumenten zijn in diverse vakgebieden en segmenten in gebruik. Óók binnen het onderwijs, waar studenten al jong wordt geleerd met nauwkeurige analyseapparatuur om te kunnen gaan. Door de welwillende medewerking van Erik Held (Docent Vakgroep Voeding en Biobased Technieken) en zijn studenten van Helicon Opleidingen, is speciaal voor deze rubriek onderstaand interview tot stand gekomen.

Erik Held: "Tijdens de opleiding 'Voeding en Kwaliteit' worden onze studenten de basisbeginselen van scheikundige bepalingen veelal aangeleerd d.m.v. handmatige bepalingen. Tijdens hun stage maken zij echter steeds meer kennis met geautomatiseerde technieken en worden handmatige bepalingen steeds minder uitgevoerd. Daarom laten wij de leerlingen op school ook met deze apparatuur werken. Bij het uitwerken van hun verdiepingsopdracht hebben de leerlingen veel gebruik gemaakt van de automatische titrator van Hanna Instruments. Goed om te vernemen dat de contacten met dit bedrijf goed zijn en dat ook leerlingen met hun vragen bij hen terecht kunnen. Aan het eind van deze driejarige MBO-4-opleiding zijn deze laboranten prima werknemers, die de noodzakelijke tests en controles kunnen uitvoeren in het laboratorium én op de werkvloer, om de voedselkwaliteit én -veiligheid te waarborgen. Enkele derdejaarsstudenten hebben als eindopdracht zelfstandig onderzoek gedaan naar en tests uitgevoerd met twee automatische titratiesystemen van Hanna Instruments.
getuigenis helicon

Onderzoeken door hen uitgevoerd zijn o.a.:

 • reducerende suikers in honing
 • zoutgehalte in instant noedels
 • (verloop van) sulfietgehalte in witte wijn
 • nitraatgehalte in verse bladspinazie
 • gehalte aan vitamine C in sinaasappelsap
 • zoutgehalte in Heinz ketchup (ook de light-variant)

Wout Kooijman is ons aanspreekpunt en hij vroeg mij of mijn leerlingen hun ervaringen met de titrator zouden willen opschrijven. Daarom hieronder enkele reacties van mijn studenten."

Voor welke toepassingen gebruik je de automatische titrator?
Anna: "Wij hebben de automatische titrator voor het eerst gebruikt dit jaar. Als eindejaarsstudenten moesten we een eigen onderzoek gaan uitvoeren. Deze onderzoeken kwamen uit het handboek van Hanna Instruments. Wij hebben de titrator gebruikt, omdat we een onderzoek hebben moeten uitvoeren met een neerslagreactie. Deze is niet met het blote oog te zien, waardoor we geen gebruik konden maken van de handmatige buret."

Pim: "De automatische titrator kan voor de volgende aangelegenheden gebruikt worden:
1. Wanneer er geen of moeilijk een kleuromslag te zien is.
2. Voor redox-titraties. De overgang van elektronen wordt m.b.v. een elektrode nauwkeurig waargenomen en vastgelegd."

Welke mogelijkheden heeft dit apparaat?
Pinar en Jessie: "Dingen die je kunt instellen: roersnelheid, maximaal titrantvolume, hoeveelheid titrant die het apparaat toevoegt (dynamisch of vaste hoeveelheid vooraf), instelling van de formule, instelling van soort elektrode en nog vele andere instellingen, die ik momenteel niet kan bedenken."
Mark: “Redox-titraties, directe (zuur/base-)titraties, terug-titraties.”

Zijn er verschillen die je hebt opgemerkt ten opzichte van een manuele titratie?

Anna: “De titrator is veel makkelijker dan de buret. Je bent wel meer tijd kwijt aan voorbereidingen, omdat je bijvoorbeeld de hele methode nog in de titrator moet zetten. Maar zodra je dat hebt gedaan, kun je de keren daarop wel snel aan de slag. Ik vind de titrator fijn, omdat hij het omslagpunt meet’’.
Pim: “Met de buret reageer je op de kleuromslag. Deze is niet bij alle vloeistoffen even duidelijk. De elektrode vangt dit probleem op”.

Hoe zijn jullie ervaringen in het gebruik, de nauwkeurigheid en de programmering van deze titrator?
Mark: “Wat ik erg goed vind, is dat er een werkvoorschrift per bepaling aanwezig is. Door het werkvoorschrift te volgen kunnen de instellingen juist ingesteld worden.
Nynke: “De ervaring is goed. Er wordt duidelijk aangegeven in een methode van Hanna Instruments wat er precies ingevoerd moet worden in de titrator. De titrator is gebruiksvriendelijk en je hebt snel door hoe het apparaat werkt."

Denk je dat dit soort meetapparatuur onmisbaar is in de hedendaagse voedingssector?
Anna: “Ik denk zeker dat dit soort meetapparatuur onmisbaar aan het worden is binnen de voedingssector. Tegenwoordig moet alles veel sneller, waardoor er steeds minder tijd is voor handmatige bepalingen’’.
Pinar en Jessie: “Ja, ik denk dat het zeer belangrijk is dat elk laboratorium van voedingsmiddelenbedrijven beschikt over een automatische titrator. Het is sneller, veiliger en je hebt een nauwkeuriger resultaat”.
Mark: “De titrator is onmisbaar in de voedingssector, omdat er veel methodes toegepast kunnen worden om te bepalen of het product voldoet aan de norm. In mijn stageperiode ben ik dit ook tegengekomen."
Nynke: “Voor de analyse die wij hebben uitgevoerd heb je zeker weten een automatische titrator nodig. Het kan niet uitgevoerd worden op een normale buret namelijk. Verder denk ik dat het sowieso een stuk handiger is om een automatische titrator te gebruiken bij de meeste bepalingen. Het is een stuk nauwkeuriger en ook sneller in de meeste gevallen”.

Tot zover een greep uit de ervaringen van deze studenten. We hopen u met dit verslag een beeld te hebben mogen geven van enkele van de vele mogelijkheden van onze titratiesystemen. Mocht u zelf overwegen uw handmatige titraties te gaan automatiseren of op het punt staan uw huidige systeem te gaan vervangen, dan denken we hierin graag met u mee!

 

Nieuwe spectrofotometer: HI801 Iris

HI801Hanna Instrument heeft onlangs haar eerste VIS-spectrofotometer geïntroduceerd. In tegenstelling tot onze standaard fotometers, is het met de Iris mogelijk om op elke golflengte in het visuele gebied te meten. Zo beschikt de Iris over alle beschikbare Hanna Instruments-methodes, maar kunnen er ook manueel 100 methodes aan toegevoegd worden.

Enkele aspecten onderscheiden de Iris van andere fotometers:

 • het zelf kunnen vervangen van de wolfraam-halogeen lamp
 • beam-splitter met referentiedetector, om eventuele drift weg te filteren
 • geen opwarmtijd nodig van de lamp
 • ingebouwde oplaadbare accu voor draadloos gebruik en als back-up

Om de Iris te gebruiken met verschillende cuvetten, wordt deze standaard geleverd met verschillende cuvethouders: 13 mm, 16 mm, 22 mm en de vierkante cuvetten.
Er kunnen tot 10.000 metingen opgeslagen worden, welke heel eenvoudig via kabel of USB-stick naar elke computer kunnen worden getransporteerd (zowel in csv als in pdf).
Bent u benieuwd of de Iris ook voor uw toepassing geschikt is of wenst u meer informatie over de nieuwe spectrofotometer te ontvangen? Neem dan snel contact met ons op.

 

Vakbeurs Aqua Nederland

aquatechVan 13 t/m 15 maart heeft de vakbeurs Aqua Nederland plaatsgevonden. Traditiegetrouw nam ook Hanna Instruments hierbij deel als exposant. Het bleek een goede beurs waarin we vele bekende en onbekende contacten op de stand mochten verwelkomen. Graag ook brengen we u via deze weg alvast op de hoogte van de volgende beurs: World of Technology & Science (WoTS) welke plaatsvindt van 2 t/m 5 oktober 2018 in de Jaarbeurs te Utrecht.

 

Graag stel ik mij aan u voor

thumb woutMijn naam is Wout Kooijman (51), geboren en getogen in de Lichtstad, getrouwd en vader van drie zoons. Na mijn studie Klinische Chemie in Eindhoven heb ik eerst een klein jaar in het bedrijfsleven gewerkt als kwaliteitsinspecteur en vervolgens acht jaar als medisch analist in een ziekenhuislaboratorium in Utrecht. Daarna ben ik zo’n elf jaar voor een dealer van laboratoriumapparatuur als service engineer in de Benelux actief geweest. Met ons gezin hebben we daarna bijna vijf jaar in de Oostkaap van Zuid-Afrika gewoond, waar ik en mijn vrouw als vrijwilliger werkzaam waren in een community-project binnen de sloppenwijken. Eind 2012 zijn we teruggekeerd naar Nederland en hebben ons gesetteld in het historische stadje Culemborg.

Inmiddels werk ik alweer iets meer dan vijf jaar met plezier voor het Italiaanse familiebedrijf Hanna Instruments als commercieel technisch adviseur in regio Zuidoost. Mocht u in mijn regio werkzaam zijn, dan kom ik graag een keer bij u over de vloer om nader kennis te maken en om samen met u te kijken, op welke manier wij voor uw bedrijf iets zouden kunnen betekenen.

Een vriendelijke groet,
Wout Kooijman

 

Nieuw! HI83305 & DEHA

HI83305 Upper angle 720x720 72 RGBSpeciaal voor de ketel- en koelwatertoepassing heeft Hanna Instruments een nieuw meetinstrument aan haar assortiment toegevoegd, de HI83305 multiparameter fotometer.
Deze stelt u in staat om de meest voorkomende parameters die binnen dit vakgebied van belang zijn, nauwkeurig en eenvoudig te bepalen. Nieuw binnen de uitgebreide lijst aan parameters is de bepaling van zuurstofbinders (DEHA)!

 

Nieuwsbrief NL voorjaar 2018