Contactloze infrarood thermometers met de snelste reactietijd

De infrarood thermometers van Hanna Instruments zijn ideaal om o.a. oppervlaktetemperaturen te meten, met hun contactloze technologie. De ideale thermometers voor voeding!

Sorteren op
Sorteren op

Wat is infrarood?

wat is infraroodInfrarood energie (IR) verwijst naar de onzichtbare thermische straling die op natuurlijke wijze wordt uitgezonden door alle objecten. Infrarood omvat het deel van het elektromagnetisch spectrum dat valt tussen radiogolven en zichtbaar licht.

Frederick William Herschel was de in Duitsland geboren Britse astronoom die IR voor het eerst ontdekte in 1800. De ontdekking werd gedaan toen hij zonlicht door een prisma liet schijnen en een thermometer net voorbij de rode kant van het zichtbare spectrum hield. Aanvankelijk bedoeld om de omgevingstemperatuur van de kamer te meten, vond Herschel dat de temperatuurmeting hoger was dan die van het zichtbare spectrum, en dus moest er een onzichtbare vorm van licht bestaan.

Als IR net buiten het zichtbare spectrum is, kan het gemakkelijker worden aangevoeld als warmte. De warmte-energie natuurlijk afgegeven door objecten is wat kan worden gedetecteerd en gemeten. IR kan worden gemeten door het gebruik van contactloze of infraroodthermometer. Door simpelweg een infraroodthermometer op een object te richten, wordt de uitgestoten warmte-energie door de sensor opgepikt en omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt vervolgens weergegeven als een temperatuurmeting.

Bijna alle objecten geven niet alleen uitgestoten warmte-energie af, maar ook gereflecteerde en overgedragen energie. De enige uitzondering hierop is een zwart lichaamsoppervlak dat 100% warmte-energie uitzendt zonder dat er energie wordt gereflecteerd of overgebracht. De gereflecteerde en overgebrachte energie van de meeste objecten die worden gemeten, moet worden verantwoord om nauwkeurige IR-metingen te kunnen uitvoeren.

Het concept van emissiviteit verwijst naar de verhouding van uitgestoten warmte-energie door een object aan die van een zwart lichaam. Een zwart lichaam heeft een emissiviteit van 1 omdat het alleen warmte-energie uitzendt. Ter vergelijking: gepolijst goud heeft een emissiviteit rond 0,02. Dit geeft aan dat gepolijst goud 2% absorbeert en 98% van de warmte-energie weergeeft. Emissiviteit kan variëren op basis van de samenstelling en temperatuur van het materiaal, maar de meeste organische materialen en ruwe of geschilderde oppervlakken hebben een emissiviteit van 0,95 die kan worden gebruikt om IR-metingen te compenseren.

Wat is een infraroodthermometer?

infrarood thermometer voedingIR-instrumenten die deze formule gebruiken bestaan al meer dan 50 jaar. Ze gebruiken bijna exclusief een optisch instrument dat de warmte-energie van het voorwerp waarnaar de sensor gericht is, aantoont. Deze energie wordt dan versterkt, gelineariseerd en omgevormd tot een elektrisch signaal dat op zijn beurt de oppervlakte­temperatuur in Celsius of Fahrenheit toont. Met de infraroodstraal van het toestel wordt het correcte gedeelte gemarkeerd en gemeten. De meetwaarde wordt direct weergegeven op het lcd-scherm.

Een ideaal oppervlak voor IR-metingen is een zwart voor­werp of een zwarte radiator met een emissiecoëfficiënt van 1,0. Een emissiecoëfficiënt is de verhouding tussen de energie uitgestraald door het object bij een bepaalde temperatuur en de energie uitgestraald door een per­fecte radiator op dezelfde temperatuur.

Hoe gladder of glanzender het oppervlak is, hoe onnauw­keuriger het resultaat zal zijn. De emissiecoëfficiënt van bijvoorbeeld de meeste organische materialen of geschil­derde oppervlakken bevindt zich rond 0,95 en is bijgevolg geschikt voor IR-metingen.

Infrarood thermometers voeding

infrarood thermometer voor voedingInfraroodmetingen zijn vooral geschikt voor waar het moeilijk of ongewenst is om oppervlaktemetingen uit te voeren met conventionele contactsensoren. De contactloze natuur van de metingen is een cruciaal voordeel voor de voedingsindustrie omdat het zorgt voor substantiële besparingen. Producten blijven intact, vooral diegene die verzegeld of voorverpakt zijn.

Om de voedselveiligheid te kunnen garanderen zijn betrouwbare voedselthermometers nodig die de CCP’s (Critical Control Points) regelmatig monitoren, van het bereiden van voedsel tot het bewaren en transporteren ervan. De Hanna Instruments-thermometers voor voeding zijn vooral aantrekkelijk voor verdeling, verkoop en supermarkten. Denk hierbij aan de inspectie van inkomende goederen of te gebruiken keukens, voedseldistributies en koelruimtes.

Dit type van contactloze metingen is ook praktisch bij grootschalige temperatuurcontroles, wanneer de oppervlaktetemperatuur te hoog is om te benaderen, bewegen­de machines en gevaarlijke gebieden, zoals hoogspanningsdraden. De reactietijd van bijna 1 seconde is extreem handig voor snelle oppervlaktemetingen.

Soorten infraroodthermometers

HI99551-10/HI99556-10

infrarood temperatuurmeter voedingInfraroodthermometers zijn ideaal om een snelle controle van de oppervlaktetemperatuur van monsters uit te voeren. Infrarode metingen zijn extreem handig, met een snelle reactietijd, gewoonlijk rond één seconde. Hierdoor is de HI99551-10 ideaal voor een grootschalige temperatuurcontrole, bijvoorbeeld van inkomende monsters. De HI99551-10 meet voornamelijk de oppervlaktetemperatuur.

  • Contactloze metingen
  • Meet de temperatuur doorheen voorverpakte, verzegelde producten
  • Gebruiksvriendelijk: ook bij metingen wanneer de oppervlaktetemperatuur hoog of moeilijk te bereiken zijn
  • Snelle reactietijd: gewoonlijk 1 seconde

Wanneer u naast oppervlaktetemperatuur ook die van de kern moet meten, dan is de HI9556-10 de perfecte oplossing. Bevestig eenvoudig een externe sonde aan de meter en u hebt een 2-in-1 infrarode thermistorthermometer. Deze Hanna-meters zijn vooral interessant voor voedselverdeling, -verkoop en supermarkten. Beide infraroodthermometers hebben een bereik van -20,0 tot 199,9°C. De sonde heeft een bereik van -40,0 tot 150,0°C..

HI99550-00

infrarood themperatuurmeter industrieelDe HI99550-00 is meer bedoeld voor industriële toepassingen en kan dus gebruikt worden voor oppervlaktetemperaturen te meten van industriële toestellen, afgewerkte producten, coatingmaterialen en moeilijk bereikbare plaatsen. Deze heeft een groter bereik, van -10 tot 300°C.

De HI99550-00 heeft een polsband en ergonomische vorm voor een groter gebruiksgemak. De snelle reactietijd en de hold-functie zorgen ervoor dat de HI99550-00 infrarood thermometer voornamelijk interessant is voor herhaalde testen in productie.

  • Meet temperaturen op moeilijk te bereiken plaatsen
  • Hold-functie bevriest metingen op het lcd-scherm
  • Ideaal voor industriële toepassingen
De meest geschikte infrarood thermometer vinden voor ùw toepassing? Neem contact op met uw regioverantwoordelijke.