Digitale refractometers voor laboratorium en veld

Hanna Instruments heeft verschillende refractometers en Brix-meters die tegemoet komen aan de vereisten van de voedingsindustrie. Elk instrument biedt een specifieke analyse om nauwkeurige concentraties te bepalen. Binnen een paar seconden meten deze instrumenten de brekingsindex van het monster en zetten die om in % bij gewichtconcentratie-eenheden. Deze draagbare refractometers zijn gemakkelijk mee te nemen voor metingen in het veld.

Wat is een digitale refractometer en wat is een Brix-meter?

wat is een refractometer?

Een refractometer is  een optisch instrument dat de brekingsindex van een vloeistof of vaste stof bepaalt. Digitale refractometers elimineren de onzekerheid die gepaard gaat met mechanische refractometers en zijn gemakkelijk te dragen voor metingen in het veld.

Een Brix-meter is een refractometer die, meer specifiek, het suikergehalte van een vloeistof meet. Een meetwaarde van 1 graad Brix wil zeggen dat 100 gram vloeibare oplossing 1 g suiker bevat. Brix-meters worden vooral gebruikt in voeding en landbouw, bv. voor het meten van de kwaliteit van fruit, groenten, fruitsappen, wijn of bier. Hoe hoger de Brix-waarde hoe beter de kwaliteit en de houdbaarheid.

< Lees meer over Brix-waarde

Hoe werkt een refractometer/wat is refractometrie?

werking refractometer

De brekingsindex is een optische eigenschap van een stof en de daarin opgeloste deeltjes. De brekingsindex van een stof wordt sterk beïnvloed door de temperatuur en de golflengte van het licht dat wordt gebruikt om het te meten. Daarom moeten temperatuurverschillen en golflengte worden geregeld of gecompenseerd. De brekingsindex-metingen worden meestal uitgevoerd bij een referentietemperatuur van 20°C.

De brekingsindex wordt gedefinieerd als de verhouding van de snelheid van het licht in een vacuüm, tot de snelheid van het licht in een stof. Het principe van refractometrie is dat als gevolg van deze eigenschap licht zal ‘buigen’ of van richting zal veranderen wanneer het door een substantie met een verschillende brekingsindex passeert. Dit wordt breking genoemd.

Bij het passeren van een materiaal met een hogere tot lagere brekingsindex, is er een kritische hoek waarbij een binnenkomende lichtstraal niet langer kan breken, maar in plaats daarvan wordt gereflecteerd door het grensvlak tussen de twee stoffen. Dit wordt totale interne reflectie genoemd.

De kritische hoek kan in de refractometrie worden gebruikt om eenvoudig de brekingsindex te berekenen volgens de vergelijking: sin (Θcritical) = n2/n1, waarin n2 de brekingsindex van het medium met de lagere dichtheid is; n1 is de brekingsindex van het medium met de hogere dichtheid.

Diigitale refractometers (en dus ook Brix-meters) gebruiken een led om licht door een prisma te laten gaan, in contact met het monster. Een beeldsensor bepaalt de kritische hoek waarbij het licht niet langer door het monster wordt gebroken. Gespecialiseerde algoritmen passen vervolgens de temperatuurcompensatie toe op de meting en zetten de brekingsindex om naar de opgegeven parameter.

Soorten refractometers

Er zijn vijf types refractometers:

 • handrefractometers (die er uitzien als het mondstuk van een klarinet)
 • draagbare digitale refractometers
 • laboratorium- of Abbe-refractometers
 • refractometers voor inline proces
 • Rayleigh-refractometers voor gassen

Brix-meters kunnen bij een van de eerste vier types horen.

digitale refractometerHanna Instruments biedt een reeks draagbare digitale refractometers en Brix-meters voor verschillende sectoren.

 • Automatische temperatuurcompensa­tie voor nauwkeurige metingen
 • Eenvoudig meten: plaats een paar druppels van het monster in de cel en druk op de READ-toets
 • Battery Error Prevention System waarschuwt op het moment dat een laag batterijvermogen de metingen nadelig zou kunnen beïnvloeden
 • IP65 bescherming: gebouwd om te presteren on­der laboratorium- en veldomstandigheden
 • Kalibreer met gedestilleerd of gedeïoniseerd water
 • Monster kan zo klein zijn als 2 metrische druppels
 • Roestvrijstalen monstercel: eenvou­dig te reinigen en corrosiebestendig
 • ABS thermoplastische behuizing
 • Bij inschakeling geeft de meter de levensduur van de batterij en de ingestelde meeteenheden weer
 • Door op de RANGE-toets te druk­ken doorloopt u de meeteenheden

Toepassingen van digitale refractometers

Refractometers en Brix-meters worden vooral in de voedingssector gebruikt. Maar ook bijvoorbeeld in aquaria en vijvers om het zoutgehalte van het water te meten. Met een refractometer kan je:

Refractometers voor alcohol

refractometer voor alcoholEen refractometer die het suikergehalte in Plato weergeeft kan gebruikt worden om alcoholpercentage te meten. De Plato-schaal is een manier om de concentratie van suikers en opgeloste vaste stoffen in wort te kwantificeren. Het wordt gebruikt als indicator voor het potentieel alcoholgehalte van een brouwsel en geeft de fermentatie weer. De refractometer converteert de brekingsindexlezing naar °Plato o.b.v. de tabellen die door de International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA) en de American Society of Brewing Chemists  (ASBC) worden onderhouden.

< HI96841 Digitale refractometer voor wort
< VIDEO: Hanna Lab - Learn About the Hanna Instruments Beer Refractometer HI96841

Refractometers voor voeding

refractometer voor voedingBrix-meters

Digitale refractometers voor % Brix kunnen gebruikt worden voor fruit, honing, energiedranken, puddings, sojamelk, sappen, confituur, soepen, koffie, gelei ... De digitale Brix-meter is uitgerust met automatische temperatuurcompensatie en werkt volgens de ICUMSA-methode (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis).

< HI96800 Digitale refractometers voor brekingsindex en % Brix
< VIDEO: Learn About the Hanna Instruments Refractive Index Refractometer

Digitale refractometers voor suikers

Hanna Instruments biedt vier refractometers voor suikeranalyse aan om tegemoet te komen aan de vereisten van de voedingsindustrie. Elk instrument biedt een specifieke analyse aan om nauwkeurige suikerconcentraties te bepalen. Deze optische instrumenten gebruiken de meting van de brekingsindex om parameters te bepalen die betrekking hebben op de analyse van suikerconcentratie. Deze vier instrumenten gebruiken internationaal erkende referenties voor eenheidsomzetting en temperatuurcompensatie en gebruiken methodologie aanbevolen in de ICUMSA-methodeboeken (internationaal erkend orgaan voor suikeranalyse ).

De HI96801 meet de brekingsindex om het % Brix van sucrose te bepalen in waterachtige oplossingen. De brekingsindex van het monster wordt omgezet naar % Brix concentratie-eenheden.

< HI96801 Brix-refractometer voor suikergehalte van voedingswaren
< VIDEO: Caring for your Maple Syrup Brix Refractometer
< VIDEO: Learn about the Hanna Instruments Brix Refractometer for Food Analysis

 brix-meter voor fruncoseDe HI96802 meet de brekingsindex om het % fructose te bepalen in waterachtige oplossingen. De brekingsindex van het monster wordt omgezet naar procent per gewicht concentratie-eenheden.

< HI96802 Refractometer voor fructose in voedingswaren
< VIDEO: Hanna Lab - Learn About the Hanna Instruments Fructose Refractometer

De HI96803 meet de brekingsindex om het % glucose te bepalen in waterachtige oplossingen. De brekingsindex van het monster wordt omgezet naar procent per gewicht concentratie-eenheden.

< HI96803 Refractometer voor glucose in voedingswaren
< VIDEO: Hanna Lab - Learn About the Hanna Instruments Glucose Refractometer

De HI96804 meet de brekingsindex om het % geïnverteerde suiker te bepalen in waterachtige oplossingen. De brekingsindex van het monster wordt omgezet naar procent per gewicht concentratie eenheden.

< HI96804 Refractometer voor geïnverteerde suiker in voedingswaren
< VIDEO: Hanna Lab - Learn About the Hanna Instruments Inverted Sugar Refractometer

refractometer voor zoutgehalte voedingDigitale refractometer voor natriumchloride

Dit optische instrument gebruikt de meting van de brekingsindex van water of waterachtige oplossingen om de natriumchlorideconcentratie in voedselbereiding te bepalen. De meting van de brekingsindex is eenvoudig en snel en levert een aanvaarde methode voor NaCl-analyse. Het instrument gebruikt internationaal erkende referenties voor een eenheidsomzetting en temperatuurcompensatie. Het kan de meting van NaCI-concentratie tonen op 4 verschillende manieren: g/100 g, g/100 ml, relatieve dichtheid en °Baumé.

< HI96821 Baumé-refractometer voor zoutgehalte van vloeibare voedingswaren
< VIDEO: Learn About the Hanna Instruments Sodium Chloride Refractometer for Food Analysis

Refractometer voor zeewater

refractometer voor aquariumHanna Instruments’ HI96822 refractometer is een draagbaar toestel dat de meting van de brekingsindex gebruikt om de saliniteit van natuurlijk en kunstmatig zeewater, oceaanwater of brak water te bepalen. Binnen een paar seconden worden de brekingsindex en temperatuur gemeten en omgezet in een van de drie populaire meeteenheden: PSU (practical salinity units), saliniteit in ppt (g/l) of relatieve dichtheid (S.G. 20/20). Alle omzettingsalgoritmen zijn gebaseerd op wetenschappelijke publicaties die de fysische eigenschappen van zeewater gebruiken (niet op basis van natriumchloride, maar alle soorten zouten in zeewater). Saliniteit is een kritieke meting in vele toepassingen, zoals watercultuur, milieucontrole, aquaria, ontziltingsinstallaties, waterput, en zoveel meer.  

< HI96822 Refractometer voor zoutgehalte van zeewater of brakwater
< VIDEO: Learn About the Hanna Instruments Seawater Refractometer HI96822

Refractometers voor koelvloeistoffen en antivries

refractometer voor koelvloeistoffenDe HI96831 is een draagbare digitale refractometer om het % volume te bepalen van ethyleenglycol of het vriespunt van antivriesproducten of koelvloeistoffen gebaseerd op ethyleenglycol. Het instrument is uitgerust met een automatische temperatuurcompensatie en werkt volgens internationaal erkende referenties (volgens CRC-handboek van chemics & physics, 87ste editie).

< HI96831 Refractometer voor ethyleenglycol in koelvloeistoffen en antivries
< VIDEO: Learn About the Hanna Instruments Ethylene Glycol Refractometer HI96831

HI96832 is bijna hetzelfde als de HI96831 maar bepaalt het % volume van propyleenglycol of het vriespunt van antivriesproducten of koelvloeistoffen gebaseerd op propyleenglycol.

< HI96832 Refractometer voor propyleenglycol in koelvloeistoffen en antivries
< VIDEO:  Hanna Lab - Learn About the Hanna Instruments Propylene Glycol Refractometer HI96832

Refractometer voor vloeibaar chloor in zwembadwater

refractometer voor chloorOm de hypochlorietconcentratie van uw vloeibare chloorcontainers te regelen, wordt een refractometer gebruikt die ontwikkeld is om suikerconcentraties te bepalen. Via extrapolatie van de bekomen waarde kan de concentratie hypochloriet (bij benadering) bepaald worden.

< HI96801 refractometer voor vloeibaar chloor

De meest geschikte digitale refractometer of Brix-meter vinden voor ùw toepassing? Neem contact op met uw regioverantwoordelijke.