De dataloggers voor temperatuur van Hanna Instruments bieden vele mogelijkheden als het gaat om het meten en registreren van temperaturen in allerlei omstandigheden. Zo kunnen er verschillende temperaturen gemeten en getraceerd worden in bijvoorbeeld koelkasten, diepvriezers, koelvrachtwagens, koelvitrines, werkruimtes, maar ook kook- en afkoelprocessen en kerntemperaturen in voedingswaren.
Een datalogger is een meetinstrument dat gegevens meet en opslaat. Dit gebeurt door een ingebouwde sensor ofwel door externe sensoren. Meestal zijn het kleine, draagbare apparaten die leven op batterij.
Het meten van waarden in de lucht zoals temperatuur en vochtigheid speelt een steeds belangrijkere rol. Om deze waarden in balans te brengen is een opvolging hiervan van cruciaal belang. Meten is weten! Hiervoor wordt de datalogger ingezet. Dataloggers worden voornamelijk voor temperatuur gebruikt.
Dataloggers worden gebruikt om temperatuur te controleren, denk hierbij vooral aan industrieel gebruik. Hierbij maakt men een onderscheid tussen loggers voor kleinschalige of grootschalige controles.
Om de juiste datalogger voor temperatuur aan te kopen, houdt u best rekening met volgende factoren:
De HI144 is een handige datalogger om de omgevingstemperatuur te meten vermits het één inwendige sensor heeft (ideaal voor koeltransport, koelruimtes …). Deze temperatuur kan worden gemeten zonder transmitter (HI144) of met transmitter (HI144-10). De gegevensoverdracht hiervan naar een computer/laptop verloopt via deze transmitter, die een USB-koppeling heeft.
Met deze meter kunnen tot 8.000 metingen opgeslagen worden. Er kan ook een loginterval gekozen worden van 1 min tot 24 uur. Verder kan er ook een hoog en laag alarm geïnstalleerd worden.
Deze toestellen worden ook standaard geleverd met een muurbevestiging, slot en batterij.
Onze HI148 is een beetje de uitgebreide versie van de HI144. Deze datalogger vor temperatuur kan het dubbel aantal punten opslaan, namelijk 16.000 meetpunten (voor 1 kanaal en 8.000 per kanaal voor een toestel met 2 kanalen). Het praktische bij dit meettoestel is dat er verschillende versies beschikbaar zijn. Je kunt een model nemen met een interne sensor (HI148-1), een externe sensor (HI148-2), een interne en externe sensor (HI148-3) en twee externe sensoren (HI148-4). Deze externe sensoren zijn ideaal voor temperatuuropvolging van monsters.
Verder is bij dit model geen aparte transmitter nodig. De logger kan rechtstreeks aan de computer worden gekoppeld.
Alle temperatuurloggers van Hanna Instruments zijn uitgerust met een EEPROM-geheugen. Deze eigenschap garandeert u dat alle geregistreerde temperaturen en andere bijhorende gegevens niet verloren gaan op het moment dat uw batterij leeg is.
Denk hierbij aan dataloggers voor koelkasten, diepvriezers, koelvitrines,… Elke ruimte waarin bv. voedsel wordt opgeslagen of bewaard moet de correcte temperatuur hebben/behouden om een snelle verdorvenheid te voorkomen.
Het bewaken van de temperatuur van gekoelde vrachtwagens is essentieel tijdens voedseltransport. Dataloggers zorgen ervoor dat de temperaturen tijdens opslag en transport de kwaliteitscontrole en federaal gereguleerde temperatuurlimieten niet overschrijden.
Zoals eerder aangehaald is het meten van waarden (zoals temperatuur, vochtigheid, CO2 …) in een binnenklimaat steeds belangrijker. Om deze waarden in balans te brengen en te houden, hebt u door middel van een datalogger temperatuur hiervan een regelmatig overzicht van de ontwikkeling nodig.
Hanna Instruments’ dataloggers voor temperatuur zijn verkrijgbaar met interne of externe sensoren, een lcd voor real-time temperatuurmetingen en alarminstellingen voor minimum en maximum temperaturen. Een rode led waarschuwt de gebruiker in één oogopslag als de temperatuur op enig moment tijdens een registratieperiode een alarminstelling overschrijdt, waardoor een eenvoudige kwaliteitscontrole mogelijk is.
De logger is ideaal om temperatuur op te volgen en te controleren van een monster zodat deze waarden steeds betrouwbaar zijn.
Het toepassen van HACCP-richtlijnen is wettelijk verplicht voor alle levensmiddelenverwerkende bedrijven. En temperatuur heeft hierin een sleutelrol: