Thermometers voor voeding van Hanna Instruments

Temperatuurmeters voor voeding zijn van essentieel belang geworden in de sector. Om u hierbij te helpen, heeft Hanna Instruments een uitgebreide reeks voedselthermometers ontwikkeld. Deze gebruiksvriendelijke digitale thermometers voldoen aan de HACCP-richtlijnen en kunnen ingezet worden in tal van toepassingen: bereiding, transport, opslag, bakkerij, slagerij, horeca, keuken, supermarkt …

Voeding en temperatuur

temperatuur voedingIn de voedingsindustrie is het erg belangrijk om altijd en overal de temperatuur betrouwbaar en efficiënt te kunnen meten. Temperatuur is een belangrijke parameter in veel stadia van het voedselproductieproces: van bereiding tot pasteurisatie, tot opslag, temperatuurmeting is essentieel. Omdat kwaliteit, hygiëne en veiligheid een steeds belangrijker rol spelen in de voedingssector, stemt Hanna Instruments de apparatuur volledig af op de huidige wetgeving en op de meest actuele eisen op dit gebied. De keuze van de juiste voedselthermometer in combinatie met een geschikte sensor is hierbij van cruciaal belang, omdat niet elke thermometer dezelfde nauwkeurigheid, snelheid en/of hetzelfde meetbereik heeft.

Als marktleider op het gebied van meettechnologie heeft Hanna Instruments een uitgebreid assortiment digitale thermometers en sensoren ontwikkeld volgens verschillende meetprincipes: thermokoppel, thermistor, Pt100 en infrarood.

De temperatuurmeters van Hanna:

  • CAL Check™
  • Conform EN13485
  • Snelle en nauwkeurige resultaten
  • Ontworpen voor kwaliteitscontrole

Soorten voedselthermometers

soorten voedselthermometersEr zijn verschillende thermometertechnologieën die kunnen worden gebruikt om temperatuurmetingen voor voeding te verkrijgen. Thermokoppelthermometers bieden een snelle respons, zijn in staat om bij zeer hoge temperaturen te meten en bieden een matige nauwkeurigheid. Thermistorthermometers bieden een hoge nauwkeurigheid met een gematigde responstijd binnen een beperkt temperatuurbereik. Hanna Instruments biedt een verscheidenheid aan thermometers, waaronder draagbare, temperatuurloggers en toepassingsspecifieke sondes voor alle temperatuurmetingen.

De loggers van Hanna Instruments bieden vele mogelijkheden als het gaat om het meten en registreren van temperaturen in allerlei omstandigheden. Zo kunnen er temperaturen van -40 °C tot +125 °C gemeten en getraceerd worden in bijvoorbeeld koelkasten, diepvriezers, koelvrachtwagens, koelvitrines, werkruimtes, maar ook kook- en afkoelprocessen en kerntemperaturen in voedingswaren.

HACCP en temperatuur

HACCP temperatuurmeter Tot een paar jaar geleden was de accuraatheid geen kritisch aspect en werd een verschil van een paar graden getolereerd in het proces. Toen de HACCP-programma’s noodzakelijk werden, werden ook correcte metingen een belangrijke factor. Vanwege gezondheidsrisico’s kan nu een fout van een paar tienden van een graad de doorslag geven of voedsel nog bewaard of weggegooid moet worden.

In 1990 is Hanna Instruments begonnen met het produceren van thermometers die voldoen aan de nieuwe Europese reglementering. Kort daarna werd Hanna Instruments marktleider in Europa dankzij het resultaat van de technische oplossingen die we ontworpen hebben voor de behoeften van onze klanten.

Het toepassen van HACCP-richtlijnen is wettelijk verplicht voor alle levensmiddelenverwerkende bedrijven. En temperatuur heeft hierin een sleutelrol:

  •     identificeren van elk gevaar
  •     identificeren van de kritische controlepunten
  •     vaststellen van kritische grenswaarden
  •     vaststellen en toepassen van bewakingsprocedures

Meer over HACCP
Wat is HACCP?ww.afsca.be/professionelen/autocontrole/haccp/
Bij welke temperatuur voedsel bewaren?

Toepassingen voedselthermometer

Confiserie

thermometers voor confiserieIn zoetwaren bepaalt de temperatuur van de suikersiroop de consistentie van het eindproduct. Voor karamel of andere zachte snoepjes wordt de suikersiroop verwarmd tot 121 °C. Een broos hard snoepje, zoals een lolly, vereist dat de suikersiroop wordt verwarmd tot 148 °C. Een temperatuurschommeling van enkele graden kan aanzienlijke verschillen veroorzaken van de ene batch naar de andere. Thermistorthermometers, zoals de HI93501, bieden een hoge mate van nauwkeurigheid voor temperatuurbewaking in het productieproces van zoetwaren.

Koffie

temperatuurmeters voor koffiebranderijKoffie is een van de favoriete dranken die door miljarden mensen over de hele wereld wordt geconsumeerd. Koffie, ongeacht het merk en de kwaliteit, kan tijdens het koffiezetten drastisch worden beïnvloed. De waterkwaliteit speelt een cruciale rol bij het bepalen van de smaak van de drank. Een even belangrijke fysieke factor is de temperatuur van het water. Kleine temperatuurschommelingen hebben invloed op de smaak en het aroma van de koffie. Kouder water zal resulteren in minder extractie, waardoor de koffie zuur, zwak en verdund blijft, terwijl te heet water overextractie zal veroorzaken, wat resulteert in bittere en verbrande koffie. Om een aroma op te roepen, worden koffiebonen verwarmd tot 200 °C. Tijdens het branden wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden. Om een lange houdbaarheid te garanderen, wordt het eindproduct voor het drogen ingevroren bij -40 °C. Om goede koffie te zetten, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de temperatuur van koffiemachines niet hoger komt dan 80 °C.

Koeltransport en opslag

temperatuurmeters voor koeltransportHet bewaken van de temperatuur van gekoelde vrachtwagens is essentieel tijdens voedseltransport. Gekoeld vlees moet tijdens transport onder de 7 °C blijven, de temperatuur van melk moet na pasteurisatie onder de 8 °C blijven.

Dataloggers zorgen ervoor dat de temperaturen tijdens opslag en transport de kwaliteitscontrole en federaal gereguleerde temperatuurlimieten niet overschrijden.

Hanna Instruments’ temperatuurloggers zijn verkrijgbaar met interne of externe sensoren, een lcd voor real-time temperatuurmetingen en alarminstellingen voor minimum en maximum temperaturen. Een rode led waarschuwt de gebruiker in één oogopslag als de temperatuur op enig moment tijdens een registratieperiode een alarminstelling overschrijdt, waardoor een eenvoudige kwaliteitscontrole mogelijk is.

Vlees

temperatuurmeters voor vleesDe temperatuur van vlees in slachthuizen is een essentiële kwaliteitscontrole en moet op verschillende productiepunten worden gecontroleerd. Vers vlees moet worden bewaard bij ongeveer 2 °C. Voor diepgevroren vlees in opslag moet het een interne temperatuur hebben van ongeveer -22 °C  en een oppervlaktetemperatuur van -35 °C. Om het vlees goed te ontdooien, moet de omgevingstemperatuur 7 °C zijn.

De temperatuur van gezouten vlees dat enkele maanden wordt bewaard, is ongeveer 2 °C. Daarna wordt het product gespoeld en gedroogd bij ongeveer 25 °C alvorens te rijpen bij een vooraf ingestelde temperatuur voor een bepaald product. Voor worst worden de gemengde ingrediënten op een bepaalde temperatuur gekookt en vervolgens afgekoeld tot ongeveer 5 tot 15 °C.

Zuivel

temperatuurmeters voor zuivelMelk wordt bij het verzamelen gecontroleerd op onzuiverheden en bacteriën. Tijdens opslag wordt de temperatuur van melk normaal gesproken onder de 5 °C gehouden. Om de vorming van room te vertragen, wordt melk gehomogeniseerd bij ongeveer 60 °C. De pasteurisatie van melk resulteert in de vermindering van micro-organismen met 95% en wordt bereikt door de temperatuur te verhogen tot meer dan 72 °C. Voor UHT (ultra-warmtebehandeling) wordt melk enkele seconden verwarmd tot 135/150 °C in een vat onder druk. Als het proces gedurende enkele minuten wordt herhaald, worden alle micro-organismen, inclusief sporen, vernietigd en is de gesteriliseerde melk 12 maanden houdbaar.

Bij kaas moet de temperatuur voor en tijdens verschillende bewerkingen worden aangepast, bijvoorbeeld als er stremsel wordt toegevoegd. De temperatuur in de rijpingskamer bepaalt ook de benodigde rijpingsperiode.

Evenzo is temperatuur belangrijk bij de productie van boter. Magere melk wordt bijvoorbeeld gescheiden van room bij ongeveer 55 °C en de room wordt vervolgens afgekoeld tot ongeveer 8 °C. De temperatuur van inkomende melk wordt verhoogd tot 45 °C  voordat een cultuur voor yoghurtbereiding wordt toegevoegd. Om de wei-eiwitten te denatureren, wordt melk tot zeer hoge temperaturen verhit. De incubatietemperatuur wordt een paar uur gehandhaafd voordat deze wordt afgekoeld tot ongeveer 10 °C.

De temperatuur van reinigingsmiddelen, samen met hun concentratie, hebben een belangrijke invloed op hoe effectief de machine wordt gereinigd. De temperatuur voor fermentatievaten kan variëren van kamertemperatuur tot 40 °C. Voor melk en yoghurt kunnen tanks 70 °C bereiken en tot 150 °C voor stoomsterilisatoren. Bovendien bevelen regelgevende instanties een bepaalde minimumtemperatuur aan om reinigingsmiddelen effectief te laten zijn. Dit kan variëren van 24 °C voor jodium en ammoniak en 49  °C voor chloor.

Chocolade

temperatuurmeters voor chocoladeDe fermentatie van cacaobonen wordt gestart door de temperatuur te verhogen tot ongeveer 50 °C. In verschillende stadia van chocoladeproductie, zoals kristallisatie, is nauwkeurige temperatuurmeting een must. Zodra de chocolade klaar is, moet de opslagtemperatuur worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze binnen het bereik van 15 °C blijft.

Deegwaren

temperatuurmeters voor deegwarenDe temperatuur van opgeslagen graan in silo's wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er geen voortijdige gisting optreedt. Tijdens de pastaproductie wordt water van ongeveer 25 °C  toegevoegd aan tarwebloem, tijdens fermentatie van deeg voor het maken van brood, wordt de temperatuur op ongeveer 30 °C gehouden. De oventemperatuur voor het bakken moet ongeveer 260 °C zijn en eenmaal gebakken, wordt het brood afgekoeld tot kamertemperatuur. Voor halffabrikaten die snel gebakken kunnen worden, moet het deeg bij zeer lage temperaturen worden bewaard.

Dranken

temperatuurmeters voor drankenDe temperatuur van bronwater of diep bronwater dat wordt gewonnen voor de productie van dranken, moet continu worden gecontroleerd om de zuiverheid te garanderen. Bij de productie van frisdranken wordt siroop gepasteuriseerd voordat deze wordt toegevoegd, om bacteriologische problemen te voorkomen. Om vruchtensappen te bereiden, wordt vruchtvlees enkele seconden tot net onder het kookpunt verhit om de aanwezigheid van micro-organismen te verminderen. Tijdens beide processen is nauwkeurige temperatuurbewaking cruciaal.

Bier

temperatuurmeters voor bierTemperatuur speelt een belangrijke rol bij gistfermentatie en kan een doorslaggevende factor zijn bij de keuze van de stijl van het bier. Om te beginnen worden gemalen granen, zoals gerst en haver, toegevoegd aan een groot vat dat de beslagkuip wordt genoemd. Er wordt heet water aan toegevoegd, waardoor moutenzymen uit de granen worden geactiveerd die het zetmeel vervolgens omzetten in fermenteerbare suikers. De volgende stap, het klaren genaamd, scheidt de suikerachtige vloeistof die bekend staat als ‘wort’ van de gebruikte granen. Om de enzymatische activiteit te beëindigen, wordt de temperatuur op meer dan 170 ° Fahrenheit gebracht. De wort en wat water worden door de puree gestuurd, waardoor de uiteindelijke suikers worden verwijderd. Brouwers kunnen temperatuur en tijd gebruiken om te manipuleren welke enzymen actief zijn om de gewenste suikers naar boven te halen en de smaak te beïnvloeden. Over het algemeen verhogen lagere temperaturen de fermenteerbaarheid, terwijl hogere temperaturen deze verlagen.

Bij fermentatie wordt suiker uit de granen via gist omgezet in ethanol en kooldioxide. Ale-gist fermenteert het beste bij hogere temperaturen, meestal 18-21 °C. Bij deze warmere temperaturen versnelt de fermentatie, kost het minder tijd en produceert het ook esters en fenolen die bijdragen aan de smaak. Lagergisten fermenteren het beste bij lagere temperaturen rond de 10-13 °C. Deze gisten hebben de neiging om langzamer te fermenteren, minder fenolen te produceren en een smaak te creëren die meer wordt beïnvloed door de hop en de granen.

CAL Check™

kalibratiecheck thermometer voedingDe digitale thermometers van Hanna Instruments zijn uitgerust met een unieke functie om de nauwkeurigheid van te controleren. Met een simpele druk op een knop wordt de Cal Check™-functie geactiveerd en controleert de meter zichzelf. Vervolgens krijgt u een melding die aangeeft of uw meter al dan niet binnen de toegestane specificaties valt. Het CAL Check™-systeem maakt gebruik van een interne weerstand die overeenstemt met 0 °C, waardoor het in staat is een meting van 0 °C te simuleren.

Kalibratiecertificaten

balibratiecertificaat voedingIndien gewenst verzorgen wij ook snel en accuraat de jaarlijkse kalibratie van uw  meetinstrumenten. Wij kunnen voor alle digitale thermometers (ongeacht het type of merk) een certificaat opmaken, geldig voor zowel HACCP, BRC, IFS en ISO22000.

De meest geschikte voedselthermometer én passende sonde vinden voor ùw toepassing? Neem contact op met uw regioverantwoordelijke.