FAQ

KENNISBANK

Wat is pH?

pH is de afkorting van potential of hydrogen ofwel potentiaal van waterstof. Een pH-meting laat zien of een oplossing zuur of alkalisch is (ook base of basis). Als de oplossing een gelijke hoeveelheid zure en alkalische moleculen heeft, wordt de pH als neutraal beschouwd.

Zeer zacht water is gewoonlijk zuur, terwijl zeer hard water gewoonlijk alkalisch is, hoewel ongebruikelijke omstandigheden tot uitzonderingen kunnen leiden. De pH-schaal is logaritmisch en loopt van 0,0 tot 14,0 waarbij 7,0 neutraal is. Metingen van minder dan 7,0 duiden op zure oplossingen, terwijl hogere waarden op alkalische of basische oplossingen wijzen. Sommige extreme stoffen kunnen lager dan 0 of hoger dan 14 scoren, maar de meeste vallen binnen de schaal.

Wat is ATC/Automatische Temperatuurcompensatie?

Bij het meten van de pH m.b.v. een pH-elektrode varieert de temperatuurfout van de elektrode op basis van de Nernst-vergelijking als 0,03 pH / 10C / eenheid pH verwijderd van pH 7. De fout als gevolg van temperatuur is een functie van zowel de temperatuur als de pH die wordt gemeten. Temperatuurcompensatie kan handmatig of automatisch worden bereikt. Handmatige temperatuurcompensatie wordt gewoonlijk bereikt door de temperatuur van de vloeistof die wordt gemeten in het instrumentenmenu in te voeren, waarna het instrument een "temperatuur gecompenseerde" pH-waarde zal weergeven. Automatische temperatuurcompensatie vereist input van een temperatuursensor en stuurt constant een gecompenseerd pH-signaal naar het display. Automatische temperatuurcompensatie is handig voor het meten van pH in systemen met grote temperatuurschommelingen.

Wat is EC?

Elektrische geleidbaarheid (EC = Electrical Conductivity) wordt gedefinieerd door het vermogen van een oplossing om elektrische stroom te geleiden.

Wat is TDS?

Total Dissolved Solids (TDS) wordt gedefinieerd als de hoeveelheid opgeloste vaste stoffen in een oplossing.

Wat is het verband tussen EC en TDS?

De relatie tussen de hoeveelheden vaste stoffen zoals zouten die in meststoffen worden aangetroffen, is rechtevenredig met hun geleidbaarheid. Dus hoe hoger de hoeveelheid vaste stoffen, hoe groter de geleidbaarheid. Dit komt doordat meststoffen bij het oplossen in water ‘ionen’ worden, wat betekent dat ze positief of negatief geladen worden en daardoor stroom kunnen geleiden.

Hoe werkt een EC/TDS-meter?

Twee elektroden met een aangelegde wisselspanning worden in de oplossing geplaatst. Dit creëert een stroom die afhankelijk is van de geleidende aard van de oplossing. De meter leest deze stroom uit en geeft aan in geleidbaarheid (EC) of ppm (TDS).

Conversiefactoren TDS

TDS-meters lezen de geleidbaarheid; de meter converteert deze waarde automatisch naar TDS, die doorgaans wordt weergegeven in ppm. Onderzoek heeft aangetoond dat een conversiefactor tussen .64 en .70 de beste indicatie is van TDS in groeiende toepassingen.

Temperatuurcompensatie

Temperatuur beïnvloedt de activiteit van de ionen in een oplossing, maar heeft geen invloed op de concentratie. Daarom zijn meters met temperatuurcompensatie correct voor deze toestand.

Hoe wordt TDS gemeten?

Door middel van een geleidbaarheidsmeter. De geleidbaarheid wordt gemeten en de TDS wordt berekend door een vaste wiskundige formule in de meter.

Wat als ik naar EC-metingen wil wisselen?

Als u geen meter heeft die zowel in EC als TDS leest, kunt u uw mestoplossing volgens de gegeven aanwijzingen bereiden en de EC-meting uitvoeren. Dit zal uw waarde zijn. Of raadpleeg de fabrikant van uw meststof voor de juiste EC-waarden voor die specifieke meststof.

Wat is de relatie tussen elektrische geleidbaarheid (EC) en opgeloste vaste stoffen (TDS)?

Hoewel er een nauwe relatie bestaat tussen TDS en elektrische geleidbaarheid, zijn ze niet hetzelfde. Total Dissolved Solids (TDS) en elektrische geleidbaarheid (EC) zijn twee afzonderlijke parameters. TDS is het gecombineerde totaal van vaste stoffen opgelost in water. EC is het vermogen van iets om elektriciteit te geleiden (in dit geval het vermogen van water om elektriciteit te geleiden).

De enige echte methode om TDS te meten, is door het in water aangetroffen residu te wegen nadat het water is verdampt. Ken je die plekken die je op een glas ziet nadat je het hebt gewassen en aan de lucht hebt laten drogen? Dat is TDS! Dat residu heeft massa en het is mogelijk om het te wegen, maar als je niet in een laboratorium bent, kan het lastig zijn om te doen. Daarom kunnen we TDS-niveaus schatten op basis van de geleidbaarheid van het water, aangezien de waterstof- en zuurstofmoleculen van de H2O bijna geen elektrische lading dragen. De EC van de meeste andere metalen, mineralen en zouten heeft een lading. Een TDS-meter meet dat EC-niveau en zet dit vervolgens om in een TDS-meting. Aangezien verschillende metalen, mineralen en zouten meer of minder geleidend zijn dan andere, zijn er verschillende conversiefactoren die kunnen worden gebruikt.

ppm (parts per million) is de meest gebruikte schaal om TDS te meten.
µS (micro-Siemens) is de meest gebruikte schaal om EC (elektrische geleidbaarheid) te meten.

Wat is turbiditeit en waarom wordt het gemeten?

Turbiditeit is een maat voor de troebelheid van water - hoe troebeler het water, hoe groter de turbiditeit. Troebelheid wordt veroorzaakt door zwevende stoffen veroorzaakt door fytoplankton, menselijke activiteiten die land verstoren, zoals bouwwerken die kunnen resulteren in hoge sedimentniveaus.

Turbiditeit is belangrijk omdat hoge troebelheid in drinkwater kan leiden tot gastro-intestinale aandoeningen. Hoge troebelheid in waterlichamen, zoals meren, rivieren en reservoirs, kan de hoeveelheid licht verminderen die lagere diepten bereikt, wat de groei van ondergedompelde waterplanten kan remmen en bijgevolg soorten kan beïnvloeden die ervan afhankelijk zijn, zoals vissen en schaaldieren.

Troebelheid in wijn kan het aroma en de kwaliteit beïnvloeden. Troebelheid kan ook membraanvervuiling veroorzaken tijdens microfiltratie.

Moet mijn pH-elektrode nat zijn?

Alle glaselektroden hebben een bolletje dat gehydrateerd moet worden gehouden en een referentie-overgang die nat moet worden gehouden om overmatige lekkage van de interne elektrolytoplossing uit de referentie-overgang te voorkomen.

In wat moet ik mijn pH-elektrode bewaren?

Idealiter in een bewaarvloeistof omdat deze dezelfde chemische samenstelling heeft als wat er in de elektrode zelf zit, maar als dat niet beschikbaar is, gebruik dan bufferoplossing 4 of 7. Nooit in zuiver (gedistilleerd) water bewaren! In het geval van elektroden die continu ondergedompeld zijn, is opslag geen probleem, aangezien ze constant nat zijn.

Wat moet ik doen als er witte kristallen op mijn pH-elektrode zitten?

Het is gewoon elektrolyt (zout) en door de elektrode een paar uur te laten weken, is de elektrode prima, tenzij deze gedurende lange tijd droog is geweest.

Hoe reinig ik mijn pH-elektrode?

Afgezien van het spoelen van het uiteinde van de elektrode in water, is de beste manier om ervoor te zorgen dat de elektrode goed schoon is, het gebruik van een van onze speciale reinigingsvloeistoffen. We hebben reinigingsvloeistof voor specifieke toepassingen, onze eiwitreinigingsvloeistof is bijvoorbeeld ideaal voor iedereen die pH-metingen van voedingsproducten uitvoert, terwijl onze oliereinigingsvloeistof olie- en vetafzettingen verwijdert uit de meetballon van de elektrode, wat de responstijd zou vertragen.

HI7061 Reinigingsvloeistof voor algemeen gebruik
HI7073 Reinigingsvloeistof voor proteïnen
HI7074 Reinigingsvloeistof voor anorganische producten
HI7077 Reinigingsvloeistof voor olie en vet

Hoe moet ik mijn pH-elektrodes onderhouden?

Reinig uw elektrode regelmatig met een mild zuur of professioneel geformuleerde reinigingsvloeistof en berg uw elektroden natuurlijk altijd op de juiste manier op.

Lees meer in onze blog: 10 fouten bij het meten van pH

Hoe lang gaat een pH-elektrode mee?

Elektroden gaan tot 2 jaar mee als ze goed worden onderhouden.

Moet mijn EC/TDS-elektrode nat zijn?

Nee.

Waarom hebben pH-elektroden verschillende tipvormen?

pH is een cruciale parameter voor een ongelooflijk aantal toepassingen gaande van algemeen water tot voedsel, aarde, fruit en groenten, bloed, synthetische producten en vele anderen. Daarvoor hebben fabrikanten verschillende pH-sensoren ontwikkeld voor alle belangrijke toepassingen. Dit zorgt voor gebruiksgemak en een langere levensduur van de elektrode in een specifieke toepassing. Verschillende soorten knooppunten, elektrolyten en materialen die worden gebruikt bij de elektrodeconstructie, maken ook deel uit van het ontwerp.

Hieronder staan typische tips en hun bedoeling:

  • Boltip: het is de meest voorkomende tip op de markt, omdat deze voornamelijk in laboratoria voor algemene vloeistoffen wordt gebruikt.
  • Kegelpunt: door zijn vorm dringt het gemakkelijk door in halfvaste stoffen, emulsieoplossingen, kaas en vlees. Hoofdzakelijk gebruikt in de voedingsindustrie.
  • Platte punt: de constructie is bedoeld voor oppervlaktemetingen zoals de huid van fruit en groenten, druppels monsters, menselijke huid, enz.
  • Mespunt: de messensonde zorgt voor penetratie in halfgevroren voedsel, vlees, moeilijk doordringende voedselproducten of andere.

Er zijn veel andere soorten tips beschikbaar. De bovenstaande zijn de meest voorkomende.

Mijn elektrode voor opgeloste zuurstof is droog. Wat moet ik doen?

Verwijder de rode en zwarte plastic dop of de membraansamenstelling. Week de onderste 2,5 cm in elektrolytoplossing gedurende 5 minuten. Spoel het membraan af met elektrolyt en vul opnieuw met schoon elektrolyt. Tik zachtjes op de zijkanten van de membraankap om ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen achterblijven. Pas de O-ring in de membraankap aan. Met de sensor naar beneden gericht, schroef het membraansamenstel vast.

Kan ik gedistilleerd water gebruiken om mijn pH-elektrode op te slaan?

Nee, gebruik dat nooit als opslag, het beschadigt de elektrode.

Welke ORP-sensor moet ik gebruiken: platina of goud?

Platina-sensor: gebruik bij oxidatiereacties (boven 500mV) zoals zwembaden en spa's, gemeentelijk drinkwater.

Gouden sensor: gebruik in een reducerende omgeving (onder 500mV) zoals galvanische toepassingen, mijnbouw (cyanide).

Mijn metingen zijn niet stabiel. Wat moet ik doen?

De sonde is onder polarisatie met een vaste spanning van ongeveer 800mV. Polarisatie van de sonde is essentieel voor stabiele metingen met dezelfde steeds terugkerende nauwkeurigheid. Met de correct gepolariseerde sonde, wordt zuurstof continu '' verbruikt '' door door het gevoelige diafragma te gaan en op te lossen in de elektrolytoplossing die zich in de sonde bevindt.

Zijn 1.5V-batterijen in orde voor Hanna-testers?

Ja, ze werken hetzelfde als 1.4V.

Wat voor batterijen kan ik gebruiken in mijn zakformaat tester?

U kunt een batterij van het type 357 of LR44 gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn pH-meter kalibreren?

Dat verschilt. Door periodieke controles uit te voeren met een nieuwe kalibratieoplossing, kunt u echter bepalen wanneer en hoe vaak kalibratie nodig is.

Hoe vaak moet ik mijn EC/TDS-meter kalibreren?

Meestal niet zo vaak als een pH-meter, omdat er geen verbinding naar buiten open is. Het is het beste om periodieke controles uit te voeren met verse kalibratievloeistof om te bepalen wanneer kalibratie noodzakelijk is.

Hoe kalibreer ik mijn pH-meter?

De meeste Hanna pH-meters werken op dezelfde manier, maar je moet altijd nagaan wat je handleiding zegt. Een algemeen overzicht van de kalibratieprocedure is hierin aanwezig. Plaats het instrument in de kalibratiemodus door op de CAL-knop te drukken of door de AAN / UIT-knop ingedrukt te houden totdat CAL op het scherm verschijnt.

Op dit punt zullen de meeste meters het gebruik van buffer 7.01 vragen, en alle meters moeten eerst worden gekalibreerd op buffer pH 7.

Plaats de elektrode in de buffer 7-oplossing zodat de onderste centimeter van de elektrode wordt ondergedompeld. Hanna-meters zijn geprogrammeerd om automatisch een selectie van buffers te herkennen (bekijk de productspecifieke specificaties om te zien welke oplossingen). Terwijl de meter wacht tot de aflezing stabiliseert, zal een kloksymbool of zandlopersymbool knipperen (op sommige handmeters knippert de aflezing). Als de meter de buffer niet kan herkennen, verschijnt het bericht WRONG op het scherm.

Zodra de meter een stabiele aflezing heeft bereikt, zal hij zichzelf automatisch kalibreren. De meter vraagt dan om het gebruik van de volgende bufferoplossing, het scherm toont nu 'USE 4.01'.

Verwijder nu de elektrode uit de buffer 7-oplossing en spoel deze af onder leidingwater (of gedeïoniseerd water) en plaats de elektrode vervolgens in de buffer 4-oplossing.

Opnieuw zal de meter aangeven dat de aflezing stabiliseert door ofwel te knipperen ofwel door een zandloper/kloksymbool te tonen.

Moet ik mijn ORP-elektrode kalibreren?

Nee. ORP-elektroden hoeven niet te worden gekalibreerd met de meter, zoals pH. Toch moeten ORP-elektroden vóór gebruik worden geconditioneerd. Als de elektrode nieuw is, laat u de punt in warm kraanwater weken. Dit zal de doorstroming van het referentieknooppunt verbeteren. Om de werking van de elektrode te controleren, dompelt u de punt onder in ORP-oplossing HI7021L of HI7022L. De aflezing moet +/- 50mV zijn van de waarde die op de fles is aangegeven. Als de aflezing niet binnen de +/- 50mV ligt, is een oxidatie- of reductiebehandeling met HI7092 of HI7091 vereist. Het bereidt ook het oppervlak van de elektrode voor en versnelt de initiële responstijd. Aangezien in-line proceselektroden al een oplossing hebben, zal een eenvoudige test met HI7021L of HI7022L u de toestand van de elektrode laten zien. Mocht uw sonde na conditionering en testen niet nauwkeurig genoeg zijn, volg dan de reinigingsprocedure.

Leveren jullie mijn nieuwe pH-, geleidbaarheids- of DO-meter gekalibreerd?

Ja, maar Hanna Instruments raadt aan om de meter alsnog te kalibreren voor gebruik.

Met welke bufferoplossingen moet ik mijn pH-meter kalibreren?

Zoals u op onze website zult zien, vervaardigen wij een breed scala aan buffervloeistoffen voor uiteenlopende toepassingen. Voor 99% van de tijd zijn buffer 7 en buffer 4-oplossing echter de twee die u nodig hebt om een kalibratie uit te voeren. Als u voornamelijk op de alkalische schaal meet, kunt u buffer 7 en buffer 10 gebruiken, hoewel buffer 10 niet zo'n stabiele oplossing is als buffer 4 en daarom een veel kortere levensduur heeft als hij eenmaal aan lucht is blootgesteld.

Ik heb de bewaarvloeistof HI70300 niet. Wat kan ik in de plaats gebruiken?

U kunt uw pH 4-buffer gebruiken. Plaats een paar druppels daarvan in de dop om de elektrode vochtig te houden.

Ik heb mijn vloeistof ontvangen en deze was bevroren. Kan ik het gebruiken?

Ja, zorg er wel voor dat je hem in een gootsteen laat ontdooien, voor het geval de fles barst.

Waarom werkt mijn HI-92000-software niet?

De huidige versie van deze software is versie 5.0. Op dit moment is de software alleen compatibel met pc's met Windows XP en ouder en niet Mac-compatibel. Als u een oudere versie van de HI-92000-software heeft, is deze mogelijk niet compatibel met recentere Windows-edities.

Waarom krijg ik een "Err 1" -waarde op mijn turbiditeitsmeter?

"Err 1" is een foutcode die aangeeft dat de lichtstroom is verminderd. De cuvet moet worden gereinigd met de oplossing en het weefsel dat voor dit gebruik is ontworpen. Als deze procedure uw foutcode niet heeft verwijderd, moet de lichtbron worden schoongemaakt. Dit moet jaarlijks worden uitgevoerd, indien nodig vaker. De lichtbron in de holte moet worden schoongemaakt met behulp van een wattenstaafje gedrenkt in alcohol.

Wat moet ik doen als mijn metingen op mijn fotometer instabiel zijn?

De nulstelling en de metingen moeten met dezelfde cuvet worden uitgevoerd. Storingen worden mogelijk veroorzaakt door condensatie of deeltjes op de cuvetwand. Reinig de buitenkant van de cuvet met een oplossing en een doekje die voor dit gebruik zijn ontworpen.

Mijn meter uit de HI937xx-serie geeft een "LO" -bericht weer bij het op nul zetten van de meter?

Neem contact op met de technische ondersteuning, zij kunnen u voorzien van een aanpassingsprocedure.

Hoe verander ik mijn meter met de MODE en SET / HOLD-knoppen van ° C naar ° F?

Zet de meter aan door één keer op de MODE-knop te drukken. Zodra het is ingeschakeld, houd de MODE-knop ingedrukt. U zult OFF CAL TEMP zien. Laat de knop los als u TEMP ziet. Druk nu op de Set / Hold-knop om ° C in ° F te veranderen. Druk vervolgens tweemaal op de MODE-knop om terug te keren naar de meetmodus.