8 tips voor het voorbereiden van uw wijnlab

15/06/2021

We weten allemaal dat het verkrijgen van nauwkeurige metingen cruciaal is in de wijnproductie. Het laatste wat u nodig heeft tijdens het werken in uw wijnlab is om halverwege te beseffen dat u iets mist of dat een apparaat niet goed werkt.

Het Hanna Instruments-team heeft deze gids samengesteld om u te helpen uw wijnlab in te richten en te onderhouden op vlak van meetapparatuur. Door deze acht stappen te volgen, kunt u er zeker van zijn dat uw wijnlab altijd klaar staat om al uw testbehoeften aan te kunnen, waaronder pH, SO2,ORP, TA en refractometrie.

Bekijk al onze instrumenten voor wijn

DOWNLOAD DE GIDS: 'Meetinstrumenten voor wijnbouw'

Tip 1 Kalibratiebuffers aanvullen

Kalibratiebuffers aanvullen

pH-elektroden moeten voor gebruik worden gekalibreerd. Idealiter moeten dagelijkse kalibraties worden uitgevoerd om uw metingen nauwkeurig te houden. Na verloop van tijd zal een geopende fles buffer afbreken en zal de pH-waarde op de fles niet de werkelijke pH-waarde van de oplossing zijn. Om deze reden moet u buffers vervangen die langer dan 4-8 weken open zijn geweest, ongeacht de vervaldatum op het pakket.

Vraag naar onze 10 tips voor elektroden!

De kalibratiebuffers die het meest worden gebruikt bij de wijnproductie zijn:

  • pH 7,01-buffer (500 ml) - HI7007L
  • pH 4,01-buffer (500 ml) - HI7004L
  • pH 3,00-buffer (500 ml) - HI5003.

Tip 2 De juiste reinigingsoplossing

De juiste reinigingsoplossing

Elektroden moeten schoon zijn om goed te kunnen functioneren. Met pH-elektroden zullen vlekken of coatings op het gevoelige glasoppervlak een verandering in de spanning veroorzaken die door de pH-elektrode in een oplossing wordt gegenereerd. U moet ook letten op verstopping van de junctie. Lagen op het glas of verstopping van de verbinding zal resulteren in langzame, onregelmatige metingen. Hanna Instruments raadt aan om de HI1048 elektrode te gebruiken die speciaal is ontworpen voor wijn voor de beste prestaties.

Gebruik speciale reinigingsoplossingen in plaats van algemene. Voor wijntoepassingen raden wij aan reinigingsoplossing te gebruiken voor wijnafzettingen HI70635L of  voor wijnsteenzuur HI70636L.

Tip 3 Elektrodebewaaroplossing gebruiken

Elektrodebewaaroplossing gebruiken

Bewaarplossingen (zoals Hanna Instruments' HI70300L) zijn ontworpen om de pH-tip gehydrateerd te houden en een vloeiende verbinding te behouden. Na het reinigen van een elektrode moet deze gedurende ten minste 3-4 uur in de bewaaroplossing worden gehydrateerd en moet een elektrode te allen tijde in bewaarvloeistof worden gestockeerd wanneer deze niet in gebruik is.

Een droge junctie vertraagt de stroom van de elektrolytoplossing in de elektrode. Dit heeft invloed op de stabiliteit en respons van de elektrode. Correct opgeslagen elektroden vertonen een hogere nauwkeurigheid en hebben een langere levensduur dan elektroden die niet correct zijn opgeslagen.

Heeft u een correct bewaarde elektrode die nog steeds niet werkt zoals het zou moeten? Vraag naar onze 10 tips voor elektroden!

Tip 4 Controleer de vulniveaus van de elektrode

Controleer de vulniveaus van de elektrode

Navulbare pH- of ORP-elektroden moeten op een bepaald moment worden aangevuld met elektrolyt. De vuloplossing moet altijd vol zijn om voldoende druk te kunnen uitoefenen. Deze druk zorgt voor de stroom van elektrolyt door de verbinding en in het monster. De ionen in het elektrolyt maken het elektrische meetcircuit tussen de meter, de elektrode en het te testen wijnmonster compleet.

Verwijder de vuldop tijdens het testen om de elektrolytstroom te garanderen. Vervang en draai de vuldop vast om elektrolyt te behouden tijdens opslag.

Elektroden met enkelvoudige en dubbele junctie hebben verschillende vuloplossingen. Weet u niet wat voor soort junctie uw elektrode heeft? Het onderstaande diagram helpt u het te identificeren.  Gebruik HI7082-oplossing bij een dubbele junctie of HI7071-oplossing voor een enkele.

Tip 5 Controleer of uw elektroden correct functioneren

Controleer of uw elektroden correct functioneren

pH-elektroden

Elektroden hebben een beperkte levensduur. Een meting die te lang duurt om te stabiliseren (meer dan 30 seconden) kan een teken zijn dat uw elektrode defect is.

Om de algehele toestand van een pH-elektrode te controleren, moet u twee waarden controleren: de offset (mV-waarde in pH 7,01) en de helling (mV-verschil tussen pH 7,01 en pH 4,01). De offset en helling van een pH-elektrode moeten altijd worden gecontroleerd met nieuwe buffers. Als uw meter een GLP-optie (Good Laboratory Practice) heeft, worden de gegevens na kalibratie voor u verstrekt. Als uw meter geen GLP-optie heeft, kan elke meter met een mV-modus worden gebruikt om de pH-elektrode te controleren.

Voor een pH-elektrode die in een pH-buffer van 7,01 wordt geplaatst, moet de theoretische mV 0 zijn. Echter, als gevolg van variaties in het glas, veroudering en conditionering, zal de offset-spanning meestal afdwalen, dus een acceptabele offsetspanning is +/- 30 mV. De meeste meters maken kalibratie mogelijk bij waarden tot +/- 60 mV voor pH 7,01 buffer, maar op dit punt zal de nauwkeurigheid van uw metingen afnemen. De ideale helling voor een pH-elektrode is 100% of 59,16 mV verandering per pH-eenheid bij 25 ºC. Voor pH 4 vertegenwoordigt dit een verschil van 177,48 mV, aangezien pH 4-buffer drie eenheden verwijderd is van pH 7 (59,16 mV x 3). De absolute minimale helling voor een werkende elektrode is 85% of 150 mV (177,48 x 0,85).

Als de offset- en hellingswaarden buiten de aanvaardbare bereiken liggen, probeer dan de elektrode te reinigen en te hydrateren en vervolgens opnieuw te testen. Voor navulbare elektroden kunt u de extra stap nemen om de referentievuloplossing te wijzigen. Als de waarden zich nog steeds buiten het bereik bevinden, moet uw elektrode waarschijnlijk worden vervangen.

ORP-elektroden

DUS2 potentiometrische Ripper-titraties gebruiken een ORP-elektrode voor het bepalen van het eindpunt. Het is belangrijk om de ORP-elektrode periodiek te controleren met behulp van een ORP-testoplossing. Om een ORP-elektrode te controleren, wordt die in een ORP-testoplossing van een bekende waarde geplaatst. Laten we de HI7021L 240 mV ORP-testvloeistof  als voorbeeld gebruiken. Een goed werkende elektrode leest 240 mV +/- 20 mV. Metingen buiten dit bereik geven aan dat de platina tip en/of band gepolijst moeten worden, of dat de elektrolyt vuloplossing vervangen moet worden. Als de ORP-elektrode niet binnen bereik kan worden gebracht, moet deze worden vervangen.

Zeer fijn schuurpapier kan worden gebruikt om een bezoedelde ORP-tip te polijsten. Het ORP-sensorgedeelte van de elektrode moet glanzend zijn.

Tip 6 Reserve elektroden

Reserve elektroden

Vanwege de beperkte levensduur van elektroden raden wij u aan een back-upelektrode te hebben voor het geval de uwe uitvalt. We raden ten zeerste aan om elektroden te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor het maken van wijn. Factoren zoals behuizingstype, junctiemateriaal, type junctie, vuloplossing en het type glas maken allemaal deel uit van het ontwerpproces. De juiste mix van materialen en technologieën verbetert de nauwkeurigheid, het gebruiksgemak en de levensduur van de elektrode aanzienlijk. 

Soorten en voordelen van wijnspecifieke elektroden

De HI1048-elektrodeserie  is speciaal ontworpen voor gebruik door wijnmakers.

CPS Sleeve Junction

Hanna Instruments' Clogging Prevention System (CPS) is een innovatie in elektrodetechnologie. Conventionele pH-elektroden maken gebruik van keramische verbindingen die snel verstoppen bij gebruik in wijnmost. Wanneer de verbinding verstopt raakt, werkt de elektrode niet. CPS-technologie maakt gebruik van poreus geslepen glas in combinatie met een PTFE hoes (materiaal vergelijkbaar met Teflon) om verstopping te voorkomen. Het gemalen glas zorgt voor een goede doorstroming van het elektrolyt, terwijl de PTFE vuil afstoot. Als gevolg hiervan zullen pH-elektroden met CPS minder onderhoud nodig hebben en langer functioneren dan een conventionele elektrode bij de wijnproductie.

Dubbele junctiereferentie

Een dubbele junctie-elektrode, zoals die in de HI1048-wijnserie, heeft een intern compartiment rond de referentiedraad. Zilverionen zijn aanwezig in het elektrolyt van het interne compartiment, dat de referentiedraad herbergt. Het elektrolyt buiten dit compartiment is zilvervrij. Het dubbele verbindingsontwerp betekent dat vrijwel geen zilver van de elektrode in het monster komt. Dit ontwerp maakt meting mogelijk in toepassingen waar zilverionen in het monster ongewenst zijn of zilveren neerslag zich waarschijnlijk op de junctie zal vormen.

Elektrodeconnectoren

De HI1048-elektrodeserie wordt geleverd met een verscheidenheid aan connectoren, zodat ze kunnen worden gebruikt met een breed scala aan meters en instrumenten. De twee meest populaire aansluitingen zijn BNC- en 3,5 mm-connectoren.

BNC: zoals de pH-elektrode met CPS en BNC-connector HI1048B, is universeel en kan worden gebruikt met elke meter met een BNC-connector, zoals de mini-titrator voor het meten van titrateerbare aciditeit in wijn HI84502.

Een 3,5 mm pin-verbinding, zoals op de pH-elektrode met CPS HI10480 voor edge, is een digitale pH-elektrode die een ingebouwde microchip bevat die informatie opslaat, zoals sensortype, serienummer en kalibratie-informatie (waaronder de gebruikte datum, tijd, offset, helling, conditie en buffers). De HI10480 heeft een ingebouwde sensor voor temperatuurgecompenseerde metingen. Dit type verbinding kan alleen worden gebruikt met onze edge-lijn pH/ORP HI2002, pH HI2020, EC/TDS/zoutgehalte HI2030, en DO HI2040. 

HALO draadloze elektrode

De HALO Bluetooth pH-elektrode voor wijn HI10482 biedt alle wijnspecifieke kenmerken van de HI1048 bedrade elektrode, maar bespaart u de kosten van een meter. Zodra de gratis Hanna Lab-app is gedownload naar uw smartphone of tablet, wordt uw apparaat uw meter!

Kenmerken van de Hanna Lab App zijn eenvoudige kalibratie, pH-meting, gegevensregistratie, grafieken en het delen van gegevens. De HALO biedt een geweldige aanvulling op uw pH-testanalysekit, zowel als backup als als extra meter voor analyseperioden met een hoog volume.

ORP-elektroden voor wijnmakers

Net als een pH-elektrode hebben ORP- of redox--elektroden ook hun eigen ontwerpcriteria. Aangezien de ORP-elektrode bij wijntests met hetzelfde type monsters wordt gebruikt als een pH-elektrode, wilt u dat deze vergelijkbare functies heeft. De ORP-elektrode met CPS- en BNC-connector HI3148B is een dubbele junctie, hervulbare ORP-elektrode met een platina ringdetectietip, evenals CPS-technologie en dezelfde unieke aansluiting als de HI1048 pH-elektrode. Ze heeft een BNC-connector en kan worden gebruikt met elke titrator met een BNC-ingang.

Tip 7 Overweeg een mini-titrator

Overweeg een mini-titrator

Hanna Instruments' mini-titrators voor de wijnmaker zijn populair om hun nauwkeurigheid, gebruiksgemak en betaalbaarheid. Er is geen technische expertise nodig om een van onze mini-titratoren te bedienen. Ze laten je de handmatige buret dumpen en nauwkeurige resultaten ontvangen met een druk op de knop. Mini-titratoren worden gebruikt als het belangrijkste geautomatiseerde titratiesysteem voor veel wijnhuizen, evenals backup titrators voor periodes met een hoog volume. Ze kunnen ook dekking bieden voor storingen met grotere systemen.

Bekijk al onze wijnspecifieke titratoren en kijk wat ze voor u kunnen doen

Mini-titrator voor het meten van zwaveldioxide in wijn HI84500

Ontworpen voor het testen van vrije of totale zwaveldioxide (SO2)-niveaus in wijn.

Mini-titrator voor het meten van titrateerbare aciditeit in wijn HI84502

Ontworpen voor het testen van de totale aciditeit in wijn.

Mini-titrator voor het meten van formol nummer in wijn en vruchtensap HI84533

Ontworpen voor het testen van formolnummer (ook bekend als gistassimileerbare stikstof, YAN) in wijn of sap.

Tip 8 Upgrade naar een digitale refractometer

Upgrade naar een digitale refractometer

Een goed ontworpen refractometer heeft zeer weinig onderhoud nodig. Als u een mechanische refractometer gebruikt, kunt u overwegen om te upgraden naar een digitale versie voor verbeterde nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Hanna Instruments maakt twee digitale refractometers speciaal voor wijn: de HI96811 en de HI96816.

De digitale refractometer voor suikeranalyse (% Brix) in wijn, most en sap HI96811 meet van 0 tot 50% Brix met een nauwkeurigheid van +/- 0,2%.

Beide meters zetten de brekingsindex van een wijn, sap of mostmonster om in % Brix. Deze conversie is gebaseerd op de tabellen in het ICUMSA Methods Book  (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis) dat de veranderingen in brekingsindex met temperatuur voor een percentage van de gewichtssucrose-oplossing documenteert. Aangezien de meeste suikers in druivensap en most fructose en glucose zijn, in plaats van sacharose, wordt de meting soms 'schijnbare Brix' genoemd.

De gemeenschappelijke kenmerken in beide meters zijn:

  • Rapportage van het suikergehalte als % Brix
  • Eenvoudige bediening met slechts twee knoppen, één om te kalibreren en één om een meting uit te voeren
  • Steekproefgroottes zo klein als twee metrische druppels (ongeveer 100 μl)
  • Automatische compensatie voor temperatuurschommelingen met een responstijd van 1,5 seconde
  • Een eenvoudig te reinigen verzegeld vuursteenglas prisma en roestvrijstalen monstercel

Bekijk de video: Suikergehalte meten van druiven met de HI96811 refractometer

Naar de webshop: meetinstrumenten voor druiven en wijnbouw

DOWNLOAD DE GIDS: 'Meetinstrumenten voor wijnbouw'

< Terug