De Plato-schaal in het brouwproces

29/08/2023

De Plato-schaal wordt in de brouwwereld gebruikt om de dichtheid van wort weer te geven. Dit kan gemeten worden met een digitale refractometer.

Lees ook: 'Het belang van pH in bierbrouwen'

Wat is °Plato?

rôle du SO2 lors du pressurage du vin

De Plato-schaal is een manier om de concentratie van suikers en opgeloste vaste stoffen in wort te kwantificeren. Het wordt gebruikt als indicator voor het potentieel alcoholgehalte van het afgewerkte bier en geeft de fermentatie weer.

De naam is afkomstig van de Duitse wetenschapper Fritz Plato, die de ontwikkelde theorie uit 1843 van Karl Balling verbeterde. Eén graad Plato correspondeert met één procent gewicht droge opgeloste stoffen in vloeistof. Het percentage droge opgeloste stoffen zijn grotendeels suikers en wordt het stamwortgehalte genoemd, in de Europese Unie verplicht in graden Plato uitgedrukt. Het uiteindelijke alcoholpercentage is voor veel biersoorten ongeveer een derde tot de helft van het stamwortgehalte.

Hoe meet je °Plato?

HI84500 - Mini-titreur spécial vin pour la mesure du SO2 libre et total

Een refractometer die het suikergehalte in Plato weergeeft kan gebruikt worden om alcoholpercentage te meten.

Een digitale refractometer voert metingen uit op basis van de brekingsindex van een monster. Brekingsindex is een meting van hoe licht zich gedraagt terwijl het door het monster gaat. Afhankelijk van de samenstelling van het monster zal licht op een andere manier breken en reflecteren. Door deze activiteit te meten met een lineaire beeldsensor, kan de brekingsindex van het monster worden beoordeeld en gebruikt om de fysieke eigenschappen ervan, zoals concentratie en dichtheid, te bepalen.

Temperatuurvariaties beïnvloeden de dichtheid van een oplossing op basis van de aanwezige verbinding. Bij digitale refractometrie is het gebruik van temperatuurcompensatie noodzakelijk voor nauwkeurige resultaten.

Houd er rekening mee dat zodra de gisting begint, ethanol en de restsuikers met elkaar interfereren en een nauwkeurige aflezing van de Brix-waarde van uw restsuiker verhinderen. Om deze reden kan een refractometer voor wort niet worden gebruikt met afgewerkt bier of andere gefermenteerde dranken.

Digitale refractometer voor wort

HI84500 - Mini-titreur spécial vin pour la mesure du SO2 libre et total

De HI96841 digitale refractometer van Hanna Instruments combineert vorm en functie in één compacte eenheid. Met een responstijd van 1,5 seconde meet de HI96841 de brekingsindex van wort en converteert deze naar °Plato. Het  gemakkelijk afleesbare lcd-scherm geeft temperatuureenheden en °Plato tegelijkertijd weer. De IP65 waterbestendige behuizing en de afgedichte monstercel zijn gebouwd om te presteren onder zware omstandigheden, waardoor deze geschikt is voor gebruik in elke brouwerij.

De HI96841 is geprogrammeerd met temperatuurcompensatie-algoritmen in overeenstemming met het ICUMSA Methods Book voor een gewichtspercentage sucrose-oplossing.

  • Kleine monstergrootte
  • Eenvoudige kalibratie met één knop
  • Snelle, nauwkeurige resultaten
  • Automatische temperatuurcompensatie
  • Bereik: 0 tot 30 °Plato
  • IP65 waterbestendige behuizing
  • Weergave resterend batterijniveau bij opstart
  • Automatische uitschakeling

HI96841 Digitale refractometer voor °Plato van wort

 

< Terug