Nieuwsbrief voorjaar 2019

20/05/2019

Wat is EN13485?

HACCP-temperatuurbewaking dankzij precieze en gecertificeerde meetinstrumenten!

Voedingsbedrijven dienen kritieke parameters, met het oog op de voedselveiligheid, te identificeren en ervoor te zorgen dat passende veiligheidsmaatregelen worden geïmplementeerd én worden opgevolgd volgens de geldende HACCP-regels.
 
Temperatuurbeheersing is een sleutelfactor binnen de voedingssector. EN13485 stelt de technische, functionele en prestatiekenmerken vast van thermometers die zijn toegestaan om het transport, de opslag en distributie van gekoeld of bevroren voedsel te controleren.

In het kader daarvan introduceert Hanna Instruments de HI151-00, een handige inklapbare thermometer voor professioneel gebruik. Deze thermometer is waterbestendig, EN13485-gecertificeerd en binnenkort verkrijgbaar!


Graag stel ik mij aan u voor: Jan Willem Timmerman

Aan diegene die mij nog niet kennen, stel ik mij via deze weg graag even voor. Mijn naam is Jan Willem Timmerman. Ik ben 36 jaar, getrouwd, vader van drie prachtige kinderen en woonachtig in het Drentse dorp Ruinerwold.

Sinds augustus 2007 ben ik werkzaam voor Hanna Instruments. Na 5 jaar 'rond te hebben gelopen' binnen de automotive werd het tijd voor iets anders.

Per toeval stuitte ik op een vacature van een voor mij tot dan toe onbekende producent/leverancier van analyseapparatuur. Deze sprak mij dusdanig aan dat ik besloot een poging te wagen en vol goede moed solliciteerde ik. Ondanks mijn profiel, dat niet geheel in lijn lag met de gestelde functie-eisen, werd ik uitgenodigd voor een gesprek en om kort te gaan; ik werd aangenomen.

In de beginjaren was ik als technisch commercieel adviseur verantwoordelijk voor de vakgebieden milieu en agricultuur. Mijn werkgebied besloeg geheel Nederland en ik kwam over de vloer bij glastuinbouwbedrijven, melk- en pluimveehouderijen, varkensbedrijven, milieuadviesbureaus, veldwerkbureaus, Staatsbosbeheren, waterschappen, diverse soorten laboratoria etc. etc. Ik kwam dus in aanraking met de oneindigheid aan toepassingsmogelijkheden van water. Dit maakte dat ik veel ervaring op kon doen binnen de verschillende vakgebieden en binnen de verschillende (bedrijfs)culturen.

Inmiddels zo’n 12 jaar jaren later is er natuurlijk het nodige veranderd. Er wordt niet meer gewerkt op vakgebied, maar op regio. We hebben Nederland onderverdeeld in 4 regio’s waarbij elke regio is toegekend aan een vaste adviseur. We hebben een hecht, compact en pro-actief team dat 4 dagen in de week op locatie is om mee te denken in het analyseproces en ten behoeve hiervan de juiste meetmiddelen adviseert. Ikzelf ben doorgeschoven naar de functie van Sales Manager en ben daardoor verantwoordelijk voor de salesactiviteiten welke binnen Nederland plaatsvinden. Een deel van mijn buitentaken hebben daardoor plaats moeten maken voor 'binnenwerk', alhoewel het noorden van het land nog steeds onder mijn directe verantwoordelijkheid valt.

Omdat, vanwege de afwisseling qua vakgebieden en toepassingsmogelijkheden, bij ons geen dag hetzelfde is, doe ik mijn werk vandaag de dag nog steeds met net zoveel plezier als in de beginjaren. Wellicht dan ook dat onze wegen zich in de toekomst nog eens zullen kruisen.


AquaNL

Afgelopen 19, 20 en 21 maart heeft in de evenementenhal te Gorinchem waterbeurs Aqua NL plaatsgevonden. Naar goede gewoonte was ook Hanna Instruments hierbij vertegenwoordigd.

Aqua NL bood ons de gelegenheid om voor het eerst onze nieuwe stand te presenteren. Het mooie strakke design in combinatie met het herkenbare ‘Hanna Instruments-blauw’ bracht ons veel positieve reacties en complimenten.

Naast de stand was er natuurlijk méér om te laten zien.Zo presenteerden wij onze nieuwe slimline-pH meters, onze nieuwe draagbare zuurstofmeter met optische meettechniek, onze IRIS-spectrofotometer en nog veel meer.
We kijken dan ook met tevredenheid terug op deze beurs waar we met de vele bezoekers, bestaande relaties en nieuwe contacten, hebben kunnen (bij)praten en ruimschoots de gelegenheid hebben gehad onze producten te demonstreren.

Wellicht goed om te vermelden is dat de editie van 2020 in gewijzigde vorm zal plaatsvinden. De indeling gaat op de schop, de plattegrond wordt aangepast en er wordt verder geïnvesteerd in de onderdelen kennis, innovatie en demonstratie. Hierdoor zullen wij, evenals vele collega-bedrijven, niet meer staan op de plek waar u ons de afgelopen jaren wist te vinden. In overleg met de organisatie is ons een nieuwe plaats toegewezen en we vertrouwen erop dat u ons ook in dit geval probleemloos zult kunnen vinden. We hopen dan ook dat deze verandering een nieuwe impuls mag geven aan het beursconcept zodat we ook de komende jaren met veel plezier als exposant aan Aqua NL deel kunnen blijven nemen.

Noteer daarom alvast in uw agenda de data 17, 18 en 19 maart 2020, Aqua NL te Gorinchem!


Over de vloer bij ... HSF Logistics

In de rubriek “over de vloer bij …” laten wij u kennismaken met een tevreden gebruiker van onze instrumenten. Deze keer is het de beurt aan transportbedrijf HSF Logistics in Nijmegen.

De HSF Logistics-groep is in bijna een eeuw tijd uitgegroeid tot een grote internationale speler in de transportwereld, met een tiental vestigingen verspreid over de Europese Unie, en verleent wereldwijde diensten middels haar activiteiten in de luchtvaartexpeditie en fysieke vestigingen in Azië en Noord-Afrika. Vanuit de vestiging Nijmegen vindt met name koel- en vriesgroupage plaats naar en van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en de Benelux.

HSF heeft hierin een vooraanstaande positie weten te verwerven door te voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden en value added logistics-activiteiten, zoals warehousing  en oplossingen voor herbruikbare verpakkingen.
 
Hierbij speelt uiteraard temperatuur een zeer belangrijke rol. De omgevingstemperatuur in de oplegger, maar ook de temperatuur van het vervoerde product zelf is uiterst belangrijk. De opleggers worden continu bewaakt door een automatisch track-systeem, welke op afstand kan worden uitgelezen. De proactieve temperatuurcontrole van de vracht moet echter handmatig (vóór het laden) worden verricht en sinds lange tijd worden hiervoor de temperatuurmeters van Hanna Instruments gebruikt.
 
Kwaliteitsmanager Antoinette Sip, in dienst sinds 2000, bleek graag bereid ons te woord te staan. Antoinette vertelt dat HSF Logistics aardig wat temperatuurmeters in gebruik heeft in hun distributiecentra en op al hun trucks met gekoelde opleggers. HSF heeft zowel de Checktemp type HI98509 als de klapthermometer type HI151 in gebruik. Op locaties Nijmegen en Winterswijk is als referentie een Pt100-thermometer type HI955501 in gebruik, welke jaarlijks naar het kalibratielab van Hanna Instruments gaat voor controle en opmaak van een nieuw kalibratiecertificaat.

Hoe vaak worden de gewone steekthermometers door jullie gecontroleerd?
Antoinette: ‘’Onze trucks worden tweemaal per jaar voor periodiek onderhoud binnengeroepen, waaronder de jaarlijkse Algemene Periodieke Keuring. We proberen zoveel mogelijk tegelijk met deze technische controle van de trucks/opleggers óók de (cabine)uitrusting te controleren. Daaronder vallen ook de temperatuurmeters, welke op elke truck aanwezig dienen te zijn. We controleren dan of het meetinstrument binnen een vastgestelde toegestane afwijking meet ten opzichte van de gecertificeerde Pt100-thermometer. Wanneer dit het geval blijkt, wordt er ter goedkeuring pér float-nummer een eigen kalibratiecertificaat uitgegeven. Zodra een meter teveel afwijkt, wordt deze zonder pardon vervangen voor een nieuw exemplaar, met bijbehorend kalibratiecertificaat, EN13485.’’

Hoe controleren jullie de temperatuur van de vracht?
‘’Van elke zending wordt de producttemperatuur gecontroleerd, waarbij de grootte van de zending het aantal metingen bepaalt. Onverpakt vlees wordt aangeprikt, maar bij verpakt vlees wordt tussen de verpakkingen in gemeten, om beschadiging en kwaliteitsverlies van het product te voorkomen. Indien nodig wordt, in overleg met de opdrachtgever, de verpakking wél aangeprikt. Tussen elke meting wordt de prikpunt gedesinfecteerd.’’
 
Waarom is de temperatuurcontrole van belang?
‘’Uiteraard is hierop wetgeving van toepassing en daarnaast is de temperatuur belangrijk als controlepunt voor ons HACCP-systeem. De chauffeur is verplicht van elke vracht de temperatuur te controleren vóór het laden. Daarmee wordt gegarandeerd dat de vereiste temperatuur (bv. vers vlees < 7°C en kip < 4°C) behaald is. Door de juiste temperatuurinstelling van de transportruimte tijdens het transport blijft de producttemperatuur gehandhaafd.’’
 
Al jaren nemen jullie onze temperatuurmeters af. Waarom juist de meters van Hanna Instruments?
‘’Dit is historisch gegroeid. De meters bevallen zeer goed, zijn nauwkeurig en de verhouding van prijs/kwaliteit is eveneens goed’’, aldus Antoinette.

Is het wens of gewoon noodzaak (bepaalde normering) dat jullie de temperatuur meten?  
‘’De temperatuur dient gecontroleerd te worden, omdat enerzijds de wetgeving (EG-verordeningen warenwetbesluit hygiëne, o.a.nr.852-853) en normering volgens diverse internationale kwaliteitsnormen ISO 9001, IFS Logistics en BRC Storage & Distribution dit vereist. Anderzijds staat bij HSF de voedselveiligheid hoog in het vaandel, in overeenstemming met het beleid en controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). We gaan sowieso voor ‘zekerheid boven alles’ en bij HSF staat de veiligheid van de consument voorop. Ook onze kernwaarden “Alles onder controle” en “Seamless service” sluiten hier naadloos op aan.’’
 
Bedankt fa. HSF Logistics en in het bijzonder Antoinette Sip om ons een kijkje te laten nemen in de wereld van het hedendaagse (koel)transport.
 
Heeft u nu ook een bijzondere toepassing geschikt voor deze rubriek? Wij horen het graag van u.


Nieuwe serie waterdichte draagbare pH-meters

Voor professionals die nauwkeurigheid verlangen in het veld of op de werkvloer. De HI99-serie van Hanna Instruments bestaat uit, robuuste, waterbestendige draagbare meters waarvan u betrouwbare meetresultaten kunt verwachten.

De meters zijn voorzien van slecht 2 knoppen waardoor ze zeer eenvoudig zijn in gebruik.
 
De elektrodes zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van uw toepassing. Een indicator in het display geeft een visuele bevestiging dat uw elektrode al dan niet naar behoren functioneert. De nieuwe IP67-behuizing is stootbestendig en bestand tegen indringing van water en stof.

  • Eenvoudig te bedienen
  • Waterbestendige behuizing
  • Batterijstatus weergegeven in het display
  • IP67 behuizing
  • Quick Connect-elektrode
  • Compleet geleverd inclusief elektrode en draagkoffer
< Terug