Opgelost zuurstof meten bij hydrocultuur

26/05/2023

In hydrocultuursystemen worden planten gekweekt in een teelaardeloze omgeving en krijgen ze alle essentiële voedingsstoffen uit een nutriëntoplossing. Deze oplossingen worden nauwkeurig gecontroleerd op pH, geleidbaarheid, totaal opgeloste stoffen en specifieke voedingsconcentraties. Een parameter die echter vaak over het hoofd wordt gezien, is zuurstof.

Lees ook: 'Voedingsstoffen testen met de GroLine HI9814'

Bewaking van opgelost zuurstof in irrigatiewater

Wortelstelsel opgelost zuurstof meten

Gezond wortelstelsel

Zuurstof is essentieel voor de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel, zowel voor de aerobe ademhaling van de wortels als voor het ondersteunen van een gemeenschap van nuttige aerobe bacteriën in de wortelzone. Onvoldoende zuurstofniveaus in de wortelzone leiden tot minder ontwikkelde wortels, beperkte opname van voedingsstoffen en een verhoogde populatie van ongewenste bacteriën en schimmels, die allemaal leiden tot plantstress.

Er zijn meerdere soorten hydrocultuursystemen, maar enkele van de meest voorkomende zijn:

  • diepwatercultuur, waarbij de plantenwortels worden ondergedompeld in een voedingsoplossing
  • aeroponics-systemen, waarbij de plantenwortels in de lucht groeien en worden verneveld met een voedingsoplossing
  • voedingsfilmtechniek, waarbij de uiteinden van de wortels in contact komen met een oppervlak dat is bevochtigd met voedingsoplossing
  • druppel- of passieve irrigatiesystemen, waarbij de plantenwortels groeien in inerte media zoals cacaoturf, steenwol of perliet, en de voedingsoplossing er langzaam doorheen druppelt

Beluchting van de voedingsoplossing

In systemen waar de wortels onder water staan, is beluchting van de voedingsoplossing essentieel voor een gezonde wortelontwikkeling. Opgelost zuurstof (DO)-niveaus van 5 mg/l en hoger worden aanbevolen, aangezien lagere niveaus schadelijk en mogelijk dodelijk zijn voor planten. Een DO-concentratie van 5 mg/l is echter moeilijk vol te houden in een kasomgeving. Naarmate de temperatuur van water stijgt, neemt de oplosbaarheid van zuurstof af.

De verhoogde temperaturen in kassen resulteren in een lage DO-oplosbaarheid, evenals een hogere wortelademhaling en een hoger zuurstofverbruik. DO-concentraties hoger dan 5 mg/l kunnen worden gehandhaafd door beluchting. Beluchting kan worden bereikt door het gebruik van luchtpompen en zuurstofverspreiders, toevoegingen van chemicaliën zoals waterstofperoxide of ozon, of fysiek door snel mengen.

Opgelost zuurstof meten als een expert

xxx

Als één van de weinige fabrikanten van opgelost zuurstofmeters wereldwijd, heeft Hanna Instruments de taak op zich genomen om de industrie een uitgebreid gamma van producten aan te bieden die aan de meeste toepassingseisen beantwoorden. Hanna Instruments luistert constant naar de feedback van klanten en ontwerpt producten voor u.

Een kwekerij nam contact op met Hanna Instruments voor een manier om de opgeloste zuurstof in hun irrigatiewater te monitoren. De kwekerij gebruikte een combinatie van zowel grondgebaseerde kweekmethoden als passieve irrigatie-hydrocultuursystemen en wilde een manier vinden om de DO in hun reservoirtank te meten, evenals hun hydrocultuur-nutriëntoplossing op verschillende punten in de kas. De klant oververzadigde hun irrigatiewater tot 10 mg/l DO met een luchtpomp en uitblaassteen. Dit was om ervoor te zorgen dat de niveaus op 5 mg/l of hoger zouden worden gehouden zodra de voedingsstoffen waren toegevoegd en de voedingsoplossing door de kas was gedruppeld.

HI98198 LDO-oximeter met optische sonde

De HI98198 draagbare opgelost zuurstofmeter is een waterdichte meter met een digitale optische elektrode en een uitgebreid meetbereik tot 50 ppm en 500 % verzadiging. De HI98198 compenseert automatisch opgelost zuurstofconcentraties. Temperatuur- en atmosferische drukcompensaties worden automatisch uitgevoerd. Saliniteitscompensatie kan handmatig worden ingegeven. Drukcompensatie kan met de ingebouwde barometer worden gevalideerd aan de hand van een referentiebarometer en kan indien nodig opnieuw worden gekalibreerd in door de gebruiker te selecteren eenheden (mmHg, inHg, atm, psi, kPa, mbar). De interface is intuïtief, en dus voor elke gebruiker geschikt.

HI98494 multiparameter voor alle fundamentele parameters van irrigatiewater

De HI98494 kan tot twaalf parameters weergeven. De pH-, EC- en DO-metingen worden automatisch gecompenseerd voor temperatuurschommelingen. Opgelost zuurstofmetingen worden automatisch gecompenseerd voor barometrische druk en zoutgehalte. Contextspecifieke hulp op het scherm is direct beschikbaar met één druk op de knop. De waterdichte digitale sonde heeft een ingebouwde temperatuursensor en drie poorten voor pH (ORP), EC en optische DO-sensoren, die automatisch worden herkend.

 
 

HI510: inline meten

De HI510 is een geavanceerde procesregelaar die kan worden geconfigureerd voor continu bewaking van procesparameters van irrigatiewater. Deze beschikt over een digitale ingang die de controller automatisch detecteert en update met de parameter die het meet. De HI510 biedt opties voor wand-, buis- en paneelmontage. De HI510 is, in combinatie met de  HI7640-58xx optische DO-elektrode, ontworpen om zich aan te passen aan de unieke vereisten van uw procescontrole. De controller heeft een groot display met achtergrondverlichting voor gemakkelijke weergave en biedt een intuïtieve interface voor instellingsopties. De controller maakt gebruik van meerkleurige led's voor een gemakkelijke weergave van de status, inclusief relaisactivering, in alarmmodus of in wachtstand. Alle programmeerhandelingen worden gedaan via het toetsenbord van gevulkaniseerd rubber of met een RS485-verbinding met een pc met de HI92500 Windows-software.

 

Bekijk de Hanna Instruments opgelost zuurstofmeters voor hydrocultuur

< Terug